Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är påvebesökets allra he(m)ligaste

När påve Franciskus skulle träffa statsminister Stefan Löfven byggde Svedavia ett tillfälligt rum på Sturups flygplats. Här kan du se hur rummet såg ut innan det revs. Det hemlighus som påven besökte i Lund finns däremot kvar men är inte öppet för allmänheten.

– Det togs många bilder och skrevs mycket om påve Franciskus besök i Malmö och Lund. Men hittills har ingen fått se det VIP-rum på Malmö Airport som påven använde när han samtalade med statsminister Stefan Löfven vid ankomsten i måndags.
Det meddelar Cecilia Hagert, kommunikationsansvarig för påvebesöket på Malmö Airport.
– Flygplatsen hade byggt upp ett speciellt rum, med de båda ländernas flaggor, för det högst privata samtalet. Rummet är unikt eftersom det bara användes vid just detta tillfälle och nu plockats ned, fortsätter Hagert.
Här är det exklusiva påverummet på Sturup före rivningen, komplett med tolkstolar, flaggor och orkidéer.
Stefan Löfven och Franciskus höll en stunds samtal på flygplatsen.
Bland de rum som var exklusivt reserverade för den katolska kyrkans överhuvud vid besöket i Skåne finns också ett litet utrymme i södra tornet på Lunds Domkyrka.
I Domkyrkan hölls som bekant den ekumeniska högtiden i måndags eftermiddag den 31 oktober. Säkerhetskontrollerna var rigorösa. De flesta gästerna satt i sina bänkar två timmar före gudstjänsten, som i sin tur skulle vara i nittio minuter.
Snart steg efterfrågan på ett ställe att tömma blåsor i, men den som försökte smita in genom dörren till södra tornet hänvisades vänligt men bestämt till Domkyrkoforum på andra sidan torget. Hemlighuset i tornet var reserverat.
Franciskus före
Och se, Domkyrkans personal hade inte städat förgäves denna Reformationsdag. Efter en och en halv timmes gudstjänst gjorde påven klart att han önskade avlägga ett besök.
Under
De medföljande schweizergardisterna posterade sig utanför och väntade.
Efter
Och efter några minuter återvände den helige fadern till kyrkorummet, redo att ge sig ut till den väntande bilen för avfärd till Malmö Arena.
Rummet i tornet har gedigna sandstensväggar och ingen har en tanke på att plocka ner det. Det betyder att Lunds Domkyrka för överskådlig tid kommer att ståta med en påvlig toalett.
Gå till toppen