Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista loppet inte kört – hundklubben tar strid mot kommunen

Säsongens sista tävling på hundkapplöpningsbanan i Landskrona kan ha varit den sista någonsin. Men hundklubben tänker inte ge upp utan strid mot kommunen som vill riva anläggningen.

Regnet öste ner iskallt över Landskrona Geyhound park där 79 av Sveriges bästa kapplöpningshundar på lördagen gjorde årets sista tävling. Festlig marschmusik ur högtalarna, speakerpresentation av defilerande hundar och ett vilt gnyende från hundarna i startboxarna.
Loppet går i rasande fart och är över efter bara några sekunder.
Men läktaren är tom.
Starten har gått och fem greyhounds kastar sig ut för att jaga "haren" runt banan.Bild: Britt-Mari Olsson
Publiken, som i huvudsak består av tävlande hundägare, skular mot regnet under sekretariatbyggnadens tak. När man inte längre kan spela på hundar lockar det inte längre att komma och titta. Men de som är aktiva i sporten kommer gärna till Landskrona och framhåller att stan rentav har den bästa banan i hela Sverige.
– Det är en jättebra och säker bana med fint underlag för hundarna och väldoserad i kurvorna, säger Katarina Nilsson från klubben Norrköping/Örebro.
Bild: Britt-Mari Olsson
Johan Helgesson från Västerås har med sig två hundar som ska avsluta tävlingssäsongen i Landskrona.
– Man kör 48 mil för att se sin hund springa i tre sekunder för att vinna tvåhundra kronor. När man berättar det för jobbarkompisarna tror de ju inte man är klok. Men det är en livsstil, säger han.
Men lördagens tävling kan gå till historien som den sista i Landskrona. I somras fick klubben ett brev från kommunen med besked om att de är uppsagda. Vid årsskiftet måste de lämna anläggningen.
En ny väg ska dras genom området och naggar kapplöpningsbanan i kanten. Det är Hjalmar Brantings väg som ska förlängas och anslutas till Idrottsvägen.
– Hade vägen dragits bara några meter ifrån skulle vi kunna ha bevarat kapplöpningsbanan, det är en sådan liten bit det handlar om, säger Ewa Johansson, ordförande i Landskronabaserade Skånska Hundkapplöpningsklubben.
Hon tror inte att kommunens ansvariga förstår att de har en av Europas finaste greyhoundbanor.
– Vi tänker inte ge oss så lätt. Detaljplanen för området är ännu inte beslutad, så vi tänker göra vad vi kan för att övertyga politikerna, säger hon.
En seger för Sonic Panther i greyhoundloppet blev en tröst för Ewa Johansson, klubbens ordförande, som tänker kämpa för att kapplöpningsbanan får vara kvar.Bild: Britt-Mari Olsson
Enligt förslag ska hästhagar anläggas på kapplöpningsbanan för att ombesörja ridklubbens verksamhet. Ewa Johansson anser att det finns plats för dem båda om marken disponeras på annat sätt.
– Vi har varit öppna för att diskussion, men kommunens tjänstemän verkar inte vara intresserade, säger hon.
Nu när tävlingssäsongen är över ska klubben lägga ner kraft på att uppvakta politikerna. Ewa Johansson har svårt att se att kapplöpningsbanan ska bort.
– Blir det beslutat kommer vi att överklaga!
Johan Helgesson och Katarina Nilsson från Mellansverige tycker att Landskrona Greyhound park har den bästa kapplöpningsbanan i landet.Bild: Britt-Mari Olsson
Whippethunden Airway var en av vinnarna i säsongens sista tävling i Landskrona.Bild: Britt-Mari Olsson
Regn, rusk och klafsig bana är kalas för en kapplöpningshund.Bild: Britt-Mari Olsson
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen