Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ängelholmare OS-mästare på desserter

Ängelholms senaste olympiske mästare heter Jonas Nilsson som är bäst i världen på desserter.

Högsta poäng för desserter och silvermedalj totalt blev facit för Jonas Nilsson, kökschef på restaurang 19hundra i Ängelholm, när kock-OS avgjordes i tyska Erfurt.
Det var ytterst nära att det blivit storslam med även guld totalt.
Efter högsta poäng när det gäller desserter är nu Jonas Nilsson tillbaka i vardagen och sitt jobb på 19hundra i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi var så nära att vinna. Tror bara det fattades några tiondelars poäng, berättar Jonas, som tävlade laget som heter Skåne Kulinar.
Stockholm Kulinar hade 93, 592 i genomsnitt på varmrätten och desserten. Skåne Kulanar fick 93, 388.
– Det var så otroligt jämt mellan oss. Med lite tur hade vi vunnit även totalt. Men att bli tvåa totalt bland omkring 60 lag känns väldigt bra, säger han.
När det gäller desserter var Skåne Kulinar helt överlägset med 95, 170 poäng vilka var två poäng bättre än något annat lag.
– Att vara med i det lag som gjort de bästa desserterna i världen känns härligt. Vi har tränat för det här i två år för att allt skulle bli så bra, säger han.
För honom är en rätt gjord dessert ett rent konstverk.
– Man lägger all kunskap och kreativtitet för att skapa något alldeles extra. Det ska både smaka bra och se vackert och inbjudande ut. Det handlar om matkunskap, konst och teknik. Det är många i släkten som har konstnärliga anlag så det finns säkert i mina gener, säger han.
Dagarna i Erfurt var mycket intensiva.
Han lagkompisarna sov inte många timmar varje natt veckan innan tävling. Det var träning och förberedelser långt ut på nätterna.
Jonas Nilsson och hans kompisar i Skåne Kulinar tränade i två år för att tävla under två timmar vid kock-OS där han fick ett guldbord och silver totalt.Bild: Niklas Gustavsson
– Det tog mig nästan en vecka att bli människa igen efter det här. Det har varit en urladdning både fysiskt och psykiskt, säger han.
De senaste åren har varit hektiska och framgångsrika för Jonas, som bor i Landskrona.
2014 var han en av medlemmar i laget Skåne Kulinar som vann ett guldbord och slutade tvåa totalt vid kock-VM, som då avgjordes i Luxemburg.
Förra året var han en av profilerna i tv-programmet Dessertmästarna i TV 5. Till slut blev han tvåa i tävlingen. Även där var han nära att vinna.
I år blev det alltså ett nytt guldbord och OS-silver totalt.
– OS är det största som finns för kockar. Så detta var den häftigaste tävlingen och upplevelsen jag har haft, säger han.
I laget som jobbade med desserter ingick också Martin Morand, Sara Olsen, Emelie Skogsberg-Samuelsson, Sara Nilsson och Nils Borgström.
Nu ska han ta det lite lugnare.
– Det ska bli skönt att ta det lugnare och bara lägga kraft på mitt jobb på 19hundra, säger han.
När tidningen hälsar på håller han med med en chokladdesseret som ska serveras några timmar senare till kvällens gäster.
Gå till toppen