Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Rudbeck: Carl Rudbeck: "De har inte fattat att gamlingar ska hålla tyst."

Äntligen stod prästen i predikstolen. Inte vilken präst som helst; det var självaste påven som firade en mässa i Malmö. Påven är 79 år och visar inga tecken på att lägga av. Nästa amerikanska president kommer att vara kring 70 år oavsett om presidenten heter Clinton eller Trump. Snart är det dags att välja ny fransk statschef och det ska mycket till om han inte heter Alain Juppé. Också han en 70-plussare. Det mest imponerande exemplet är Johannes Paulus II som trots hög ålder och svår sjukdom fortsatte att förändra världen. I Sverige hade han tagit så kallad time out, skyllt på utbrändhet eller gått in i väggen.
Vad är för fel på alla dessa utlänningar som inte har fattat att gamlingar ska hålla tyst? Vägrar de så bör de skyfflas undan till något obskyrt hörn där de inte kan göra någon skada. Här gäller det att bereda plats för ungdomen. Det kan vara klokt i vissa fall. Tänker jag mig en karriär som schackspelare, matematiker eller logiker är det sannolikt att jag peakarvid 30 år. Man har sagt mig att verkligt kvalificerat abstrakt, intellektuellt arbete bäst utförs vid mycket unga år. Men inte vet jag – själv har jag aldrig varit i närheten av att utföra några sådana arbetsuppgifter.
Men nu talar vi inte om kvalificerat intellektuellt arbete utan om politik där erfarenhet, inställsamhet, slughet och ett fritt förhållande till sanningen är viktigare egenskaper än abstrakt slutledningsförmåga. Det finns faktiskt ganska gott om yrken och verksamheter där erfarenhet, och sådan kan man sällan skaffa sig genom snabba genvägar, betyder mer än ungdomlig entusiasm. Vem vill vara patient hos den kirurg som just ska utföra sin allra första hjärtoperation? Ge mig istället doktorn som har gjort ett par tusen operationer även om han råkar vara 50 år eller ännu äldre.
Inte heller här är Sverige landet lagom utan extremt. I inget annat land talar man om köttberget. Medelåldern i Sveriges riksdag hör till de lägsta bland världens parlament. När Svenska Akademien fattade sitt briljanta beslut att ge Bob Dylan årets Nobelpris fick man höra att han var för gammal för att få det.
Ibland används ordet åldersfascism, ett olyckligt ordval. Motviljan mot äldre har inget att göra med fascism. Men den är rigid och dogmatisk, delvis en kvarleva av en värld där människor började arbeta i sena tonåren och gick i pension vid 65 om de inte hade gått hädan dessförinnan. Man blev gammal tidigt. Många arbeten var tunga och slitsamma. Världen har förändrats men knappast synen på vem som är gammal. Det borde vara självklart att människor med arbeten som sliter på kroppen går i pension tidigare än den växande grupp som tjänar sitt uppehälle genom att manipulera symboler som siffror, bokstäver och algoritmer. Att som nu vilja utmobba från arbetsmarknaden alla över 50 eller så, är en resursförstöring lika stor som att stänga ett välfungerande kärnkraftverk.
Carl Rudbeck
Gå till toppen