Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Kunder kan få betala bankernas skatt

Regeringens utredare föreslår en extra löneavgift för banker och finansbransch. Den beräknas öka statens intäkter med flera miljarder per år, men kunderna kan få betala genom höjda priser och finansjobben blir flera tusen färre.

Finansminister Magdalena Anderssons (S) har nu fått ett förslag om en ny bankskatt.Bild: Janerik Henriksson/TT
– Förhoppningen är att vi ska kunna införa en bankskatt under mandatperioden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om förslagen från utredningen Skatt på finanssektorn.
Regeringen anser att branschen på grund av sitt momsundantag är skattemässigt gynnad. Därmed drar den resurser från andra samhällssektorer där investeringar behövs.
Den särskilde utredaren Christer Sjödin har haft i uppdrag att föreslå hur, inte om, mer skatt kan tas ut från banker och finansindustri. Han föreslår att skatten ska tas ut med bankens eller finansföretagens samlade lönekostnader som bas, enligt dansk förebild. Skatten, eller avgiften, ska vara 15 procent av underlaget och beräknas öka skatteintäkterna med 3,7 till 7 miljarder kronor per år.
Finansförbundet, facklig företrädare för många i branschen, varnar för jobbflykt. Det gör också Sparbankernas riksförbund och Bankföreningen.
– Utredningens förslag innebär att tusentals jobb hotas, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boethius.
– Det här leder till högre arbetslöshet i branschen, högre kostnader för kunderna och sämre service, säger Sparbankernas ordförande Bo Lundgren.
Bankföreningens vd Hans Lindberg anser att har stora brister, inte minst vad gäller påverkan på jobb och konkurrenskraft.
– Utredningen har ofullständiga konsekvensberäkningar, säger han.
Det finns fem särskilda yttranden från skatteexperter som varit bollplank i utredningen. Flera av dem, som företräder branschen, avfärdar förslaget rakt av. Men även Skatteverkets expert hävdar att förslaget har sådana brister att det inte kan bli lag.
Christer Sjödin säger att förslaget är komplicerat, eftersom lagstiftningen som styr momsundantag är så snårig i sig. Att antalet jobb inom bank, finans och försäkring blir färre är ofrånkomligt.
– Finanssektorn är ju teoretiskt sett större än den hade varit om inte skattefördelen den har nu hade funnits, säger han
Utredningen räknar med att det kan bli cirka 2 600 färre arbetstillfällen om företagens kostnader för skatten övervältras på kunderna, i form av högre priser. Bedömningen tar inte in eventuell flytt av jobb till andra länder genom så kallad outsourcing.
Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger att M anser att det kan finnas skäl att öka beskattningen. Men bara om andra skatter sänks.
– Det här är en ensidig skattehöjning som riskerar att slå mot tillväxt och det riskerar att leda till större kostnader för hushållen.
– Sverige tävlar ju inte med att ha lägst skatt, utan genom att ha fungerande institutioner och högt utbildad arbetskraft.
Finansminister Magdalena Andersson (S) om planerna på högre skatt för banker för att få in mer pengar till välfärd.

Fakta: Utredningen

Utredningen Skatt på finanssektorn föreslår att banker, finans- och försäkringsbolag ska betala en särskild skatt utifrån lönekostnaderna, en slags extra arbetsgivaravgift.
Skatten förelås bli 15 procent på det samlade löneunderlaget,
Utredningen kallar sitt förslag en finansiell verksamhetsskatt och föreslår att den införs den 1 januari 2018.
Den beräknas kunna ge 3,7-7 miljarder till statskassan.
Utredningen räknar med att upp till 2 600 jobb i branschen kan försvinna om skatten införs.
Skatten motiveras med att branschen idag har en skattefördel på grund av att deras tjänster är undantagna från moms.
Källa: Skatt på finanssektorn SOU 2016:76
Gå till toppen