Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Mördarväxt dödas med eget vapen

Växten vattenkrassula har för första gången slagit rot i Sverige, närmare bestämt i en dagvattendamm på Berga. På måndagen inledde länsstyrelsen sitt arbete med att ta död på den oönskade växten.

Vattnet i dagvattendammen på Berga sjunker framför ögonen på Nils Carlsson från Länsstyrelsen Skåne. Han huttrar till av en kall vind och drar upp dragkedjan på jackan.
– Vi håller på att pumpa ut vattnet för att underlätta arbetet med att ta bort växterna vi inte vill ha här, säger han och syftar på vattenkrassulan som har hittats för första gången i vilt tillstånd inom Sveriges gränser.
– Målet är att bli av med den här invasiva växten som tar död på allt annat liv i vattnet, säger han.
Upptäckten av vattenkrassulan i dagvattendammen på Berga gjordes förhoppningstid i tid. - Hade angreppet fått fortgå hade det blivit en kompakt matta på vattenytan. Inte ens en groda hade kunnat pressa sig ner, säger Nils Carlsson från Länsstyrelsen Skåne.Bild: Mats Roslund
Redan i förra veckan kunde HD berätta att den såkallade mördarväxten, som i Sverige säljs under namnet Vattenkrassula, hittats på Berga. Växten marknadsförs som en vattenrenade undervattensväxt och är populär att ha i bland annat trädgårdsdammar. Men i det vilda gör den betydligt mer skada än nytta och om Nils Carlsson fick bestämma skulle försäljningen omedelbart stoppas.
– Den tar över helt och lägger sig som en matta på vattenytan. Inget kan ta sig igenom, och det som finns under dör. Växten skapar motsvarigheten till biologisk mångfald- biologisk enfald.
Upptäckten på Berga är den första i Sverige och Nils Carlsson hyser fortfarande hopp om att kunna sätta punkt för växtens framfart i landet. Men i många andra länder är kampen redan förlorad.
– I ett tiotal länder, bland annat Danmark, är det för sent. Där kan man nu bara jobba med att hålla nere beståndet. Men här har vi upptäckt den i tid och kan fortfarande bli av med den helt.
För att lyckas inleddes alltså på måndagen en räddningsinsats i dammen på Berga. Dammen tömdes delvis på vatten och en stor grävskopa skyfflade upp växten i rasande fart.
– Vi kommer nog ha att göra i ett par dagar, säger grävmaskinisten Fredrik Lundblad.
– Jag kommer behöva ta ungefär fem meter ut från vattenbrynet på en sträcka av kanske 150 meter. När vi fått upp allt kommer det köras bort för att grävas ner på en torr och mörk plats så att den inte kan sprida sig.
Skopa för skopa ska Vattenkrassulan grävas bort från dagvattendammen på Berga. När det som kan grävas bort är borta kommer dammen täckas med stora presseningar för att med mörkrets hjälp ta död på de sista resterna i hopp om att stoppa återväxten.Bild: Mats Roslund
Men att gräva bort växten helt går inte. Ett litet skott från växten kan snabbt slå rot och behöver attackeras från flera håll. När grävarbetet är klart kommer man därför också att täcka dammen med stora presseningar.
– Det är den bästa hämnden, att döda Vattenkrassulan med sitt eget vapen. Precis som andra växter överlever inte heller den här utan ljus, säger Nils Carlsson.
Fredrik Bengtsson är kommunekolog på Helsingborgs stad och hoppas få med sin Helsingborgarna i kampen mot de invasiva växterna.Bild: Mats Roslund
Fredrik Bengtsson är ekolog på Helsingborgs stad och passade också han på att närvara när de första grävskoporna med växten togs upp.
– Vi lägger mycket pengar varje år på att försöka hålla tillbaka den här typen av växter, allt från björnloka till gullris. Vi skulle gärna satsat på saker som gör vår stad bättre istället för att bara hålla tillbaka sådant som inte går att få bort. Därför hoppas vi att allmänheten kan vara med och ta ansvar och inte köpa den här typen av växter, säger han.
Ett litet skott från vattenkrassulan är vad som krävs för att växten ska få fäste i en damm. Risken är därför stor att den sprids med exempelvis fåglar eller vildsvin som badar i vattnet där den finns. Den stora spridningsrisken gör det viktigt att agera snabbt.Bild: Mats Roslund
Både Bengtsson och Carlsson uppmanar de som ser växter som inte hör hemma i den svenska faunan att rapportera sina upptäckter via rapportsystemet artportalen.se.
– Det var så vi fick vetskap om att den finns här. Det är viktigt att hitta växterna tidigt. En kvalifierad gissning är att Vattenkrussulan funnits här i ett år, hade det gått ett år till innan vi hittat den hade dammen varit helt täckt. Så fort går det! avslutar Nils Carlsson.
Fakta:En invasiv art är en art som fungerar väl i sitt vanliga utbredningsområde, men som när den sprids till andra delar av världen får en kraftig tillväxt som skadar ekosystemen. Exempel på sådana arter i Sverige är spansk skogssnigel alltså mördarsnigel, sjögull och jätteloka.
Källa: Länsstyrelsen
Läs också Mördarväxt hittad i Helsingborg – lägger sig som ett lock över dammar
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen