Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

20-åriga kvinnan dog i arresten – inget tyder på brott enligt åklagaren

Ingenting tyder på att brott har begåtts i samband med omhändertagandet av den 20-åriga kvinna som i fredags avled i arresten i Lund. Det uppger Jan Pernvi, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Jan Pernvi leder förundersökningen som ska klarlägga vad det var som hände när en 20-årig kvinna i fredags avled i arresten.
– Av det jag hittills har sett finns det inga indikationer på att brott är begånget, säger Jan Pernvi till Sydsvenskan.
Mamman till den avlidna kvinnan har tidigare i veckan berättat för Sydsvenskan att hennes dotter hade skrivits ut från ett LVM-hem. Personalen körde henne därefter till psykiatrin eftersom man menade att hon var självmordsbenägen. Där lämnade de henne, men psykiatrin tog inte emot dottern.
Läs också ”Jag hade aldrig trott att hon skulle dö hos polisen”
Tidigt på fredagsmorgonen omhändertogs kvinnan utomhus av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB). Hon placerades i arresten där hon några timmar senare avled.
Jan Pernvi har gett direktiv om en rad olika utredningsåtgärder.
– Det görs rutinmässigt om någon avlider eller blir svårt skadad under frihetsberövandet. Vi går efter en manual. Filmer från övervakningskameror hämtas in, cellen spärras av och förhållandena där undersöks. Dokument hämtas in om själva frihetsberövandet och en rättsobduktion av personen görs för att reda ut dödsorsaken, säger han.
Är detta ett ovanligt fall?
– Det händer emellanåt att personer avlider eftersom de många gånger i dåligt skick och hårt åtgångna när det omhändertas enligt LOB.
Är det rimligt att poliser gör en medicinsk bedömning av berusade personer?
– Patrullen gör iakttagelser och en bedömning om personen utgör en fara för sig själv. Är det en skadad person kör polisen till sjukhuset. Ytterligare en bedömning görs av inre befäl, som ofta är mycket erfarna.
Borde det finnas tillnyktringsenheter på sjukhus?
– Det är en fråga som har varit uppe emellanåt. Många gånger är personerna så stökiga att sjukvården inte har resurser att ta hand om dem. I så fall måste man bygga upp en organisation för det.
När förundersökningen om omständigheterna kring den 20-åriga kvinnans bortgång är klar är för tidigt att säga, enligt Jan Pernvi.
Gå till toppen