Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

SD vill stoppa flyktingars förtur till bostäder

De 20 lägenheter som Klippans kommun ska hyra av bostadsföretaget Acrinova för att ge flyktingar andrahandskontrakt vill SD att man istället i första hand ger till de som står i det kommunala bostadsbolaget Treklöverns bostadskö.

Vid senaste kommunfullmäktigemötet i Klippan så blev det en stundtals hård debatt om bostäder till flyktingar och ensamkommande barn och ungdomar.
SD:s Therese Borg menade att de nya 20 nya bostäder som snart står färdiga på Elfdalen kanske hellre borde gå till de som stått länge i kommunens bostadskö istället för till flyktingar.
Kommunalrådet Kerstin Persson (S) förklarade hur landet ligger:
– Vi har blivit anvisade att ta emot ett antal flyktingar med upephållstillstånd och vi måste se till att de får bostäder. Vi har inget att välja på, sa hon.
Bostäderna hyr kommunen av bostadsföretaget Acrinova och hyr sedan i andra hand ut dem till flyktingarna.
Therese Borg har nu återvänt i frågan i ett så kallat initiativärende där hon kräver att Klippans kommun klargör att man inte kan ta emot fler flyktingar. Dessutom vill hon att kommunen trycker på regering och riksdag om åtstramningar inom asylpolitiken.
– Vi måste lära av andras misstag. Vi måste se klart på vår situation, och ha modet att slå i bromsen innan det gått för långt, säger Therese Borg.
Therese Borg, SD Klippan.Bild: Privat
Kerstin Persson vill först läsa igenom SD:s initiativärende ordentligt innan hon ger några definitiva svar.
– Men vi kan inte rucka på de lagar som finns. SD tycks tro att vi har ett val men i detta fall har vi inte det. Vi ska ta emot 40 flyktingar i år och 52 under 2017. Flyktingarna ska beredas bostäder, säger hon.
Kerstin Persson (S). kommunalråd i Klippans kommun.Bild: Annsofie Wieland
– Anledningen till att vi bygger på Elfdalen nu ärf ör att vi fått denna tilldelning och måste skaffa fram bostäder. Men som jag ska i fullmäktige, ytterligare 192 lägenheter är på gång i området och kommer att byggas.
Therese Borg varnar för att problemen i Klippan är många och att ge förtur till flyktingar när det gäller bodstäder kan bli en tändande gnista.
– Vi har i första hand ett ansvar för våra svenska medborgare, för att uppfylla deras medborgerliga rättigheter. Vi har i andra hand ett ansvar för resten av världens befolkning, säger Therese Borg.
Man lägger nu förslaget att de 20 nya lägenheterna som förhyrs och av kommunen hyrs ut i andra hand, i möjligaste mån sett till inflyttningsdatum och datum för hantering av detta ärende, erbjuds i första hand till personer som står i kö hos Treklövern innan de erbjuds till några andra.
Man har ytterligare tre krav som innebär att kommunstyrelsen ska förklara för regeringen att man inte kan ta emot fler flyktingar, att kommunalt självstyre ska återinföras samt att flyktingpolitiken ska åtstramas.
– Vi får återkomma och se hur vi ska besvara detta ärende. Men att bryta mot lagen det är inget alternativ för Klippans kommun, säger Kerstin Persson.
Gå till toppen