Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svalövsbo döms för hets mot folkgrupp

En Svalövsbo döms för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt sig hatiskt mot EU-migranter, muslimer och somalier. "Jag har inget emot invandrare. Mina förfäder har själva invandrat till Skåne för cirka 350 år sedan", säger han i polisförhör.

Bild: Henrik Montgomery/TT
Det var i februari i fjol som den nu 74-årige mannen satte sig vid datorn och skrev mejl där han uttryckte sig hatiskt och nedsättande mot EU-migranter, muslimer och somalier.
Och eftersom dessa e-postmeddelanden skickades till ett flertal mottagare, bland annat Helsingborgs Dagblad, Dagens Nyheter, regeringskansliet, enskilda personer vid Sveriges riksdag och Svalövs kommun, anser åklagaren att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.
Själv förnekar mannen brott och gör i förhör gällande att e-posten inte varit avsedd för spridning och att meddelandet handlat om kriminella personer. Ett av mejlen skrev han eftersom han känner en vietnamesisk butiksinnehavare som blivit utsatt för utpressning av kriminella personer. Det andra skickade han i protest mot ett tältläger i Pildammsparken i Malmö.
I polisförhör säger han också att han inte har något emot invandrare och påpekar att "hans förfäder har själva invandrat till Skåne för cirka 350 år sedan".
Lunds tingsrätt anser det bevisat att mannen vid två tillfällen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. 74-åringen är tidigare ostraffad och döms till villkorlig dom och 60 dagsböter, totalt 3 000 kronor.
Gå till toppen