Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rullstolen hindrar inte hans idrottsintresse

– Efter fem minuter på planen var det kört, säger fotbollstränaren Peter Lindstedt i Glumslöv FF och menar att glädjen och alla de andra känslorna bland barnen räckte för att bestämma sig att återvända till sporten.

– Jag kan inte gå, annars är inget förändrat, säger Peter Lindstedt.Bild: Lill Eriksson
Nu har han bott i Glumslöv i snart nio år och tränat många ungar, inklusive döttrarna Olivia och Malva. Efter arbetsolyckan för drygt 12 år sedan, då byggmaterial föll ner från ett tak och förlamade honom från bröstkorgen och nedåt, är det mesta sig ändå ganska likt.
– Jag bestämde mig att inom ett år ska jag göra det som jag gjort innan. Jag kan inte gå, annars är inget förändrat. Men jag har fått en större insikt i livet - hur bra vi har det och att man inte får det bättre än man gör det.
Efter sju månaders sjukskrivning var han tillbaka på jobbet som platschef på Peab och ute på golfbanan igen med hjälp av en golfbil. Två år efter olyckan föddes yngsta dottern, Malva. Nu tar han en paus från golfen, men åker "sitski" i svenska och utländska fjäll.
– Alla kan idrotta, bara du hittar din egen grej. Just nu prioriterar jag bort mig själv och min egen träning, jag njuter av barnen - det varar inte för evigt.
Hur ofta grämer du dig över olyckan?
– Inte en sekund, det kommer jag aldrig att göra. Jag minns datumet. Jag överlevde, jag hade mest tur. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har varit en omställning för mig och min familj, men jag lär mig nya saker varje dag och hoppas jag gör det livet ut. Livet är för kort för att tänka på att jag hade otur.
Att han kunde bearbeta traumat så fort tackar han vänner och familjen för. Han tror det är lätt att glömma närstående när sådant här händer, men att omställningen blir lika stor för alla runt omkring.
Hur orkar du med allt extra arbete som förlamning för med sig?
– Man får jobba lite om man vill leva och välja sina strider. Jag är inte rädd att be om hjälp, vill jag bada på ett svårtillgängligt ställe finns alltid massor med människor som kan slänga mig i vattnet. Man får mer glädje om man försöker, även om det går åt pipan ibland.
Hans funktionshinder och att han inte har kunnat träna Glumslövsbarnen på samma sätt som de andra ledarna kan, har på sätt och vis haft positiv inverkan på barnen.
– Alla hjälps åt, det är helt naturligt för dem att hjälpa mig och varandra, till exempel att bära saker, trots att jag egentligen inte behöver hjälp. Och de är mer kreativa och vågliga, att testa nya saker själv på planen. Jag kan inte visa hur de ska göra, men det kan mina kollegor.
Istället kan Peter bidra med sitt engagemang i utbildningar, ekonomi, utveckla idrottsplatsen och ordna med tillställningar. Nyligen fick idrottsplatsen ett nytt utegym, nästa steg är att förbättra utomhusbelysningen och bygga en ramp till klubbstugan.
– Alla ska vara välkomna hit - inte bara för att spela fotboll, utegymmet används även av vuxna. Vi har en del medlemmar med funktionshinder, men vi har ingen separat träning för dem.
Rullstolsburna personer hänvisas till andra föreningar med särskild sådan inriktning. En annan ständig kamp är att skapa lika villkor för både tjejer och killar. Klubben har hundratalet aktiva tjejer.
Nu är damlaget klart för fortsatt spel i nya division två under ledning av nye tränaren Pierre Petersson och siktar vidare uppåt. Man har många egna spelare att fylla på med underifrån. Men det behövs även nya utifrån.
– Vi har flera spelare som pendlar hit från Landskrona, Helsingborg, Asmundtorp och Svalöv.
Numera ingår Peter i tränarstaben för F17 och Dam U-gruppen. I klubben finns många fler ideella krafter, resultatet av en långsiktig satsning.
– Vi har en god uppslutning, kanske för att vi välkomnar alla, man behöver absolut inte vara proffs. Alla har tid, det är en prioriteringsfråga. Ens barn är ju där samtidigt och man får se dem umgås med sina vänner.
Peter ser två sidor i fotbollen och man behöver båda delarna.
– Att vinna är en liten del. Att se barnen utvecklas och växa är den största lyckan för mig.
Har du alltid varit positiv?
– Ja, det hoppas jag. Livet är ganska enkelt.
Namn: Peter Lindstedt.
Ålder: 42 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: I Glumslöv, uppvuxen i Häljarp.
Jobb: Arbetschef på Peab.
Utmärkelser: Utsedd till ”Äkta hjälte" 2016 för sitt ideella engagemang. Förra året fick han Sparbanksstiftelsernas idrottsledarstipendium.
Gå till toppen