Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gick fackeltåg mot rasism och till minne av Kristallnatten

Mot rasism och högerextremism – och för ett tolerant samhälle. Med facklor och banderoller tågade Helsingborgare genom staden på onsdagskvällen.

På onsdagen var det 78 år sedan Kristallnatten ägde rum. Nazisternas förföljelse på judar i Tyskland kulminerade i att omkring 400 judar mördades medan 20 000 - 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes dessutom 267 synagogor ner och över 7 500 butiker vandaliserades.
Till minne av Kristallnatten samlades Helsingborgare för ett fackeltåg på onsdagskvällen. Samtidigt var det en demonstration mot rasism, islamofobi och antisemitism.
Budskapet var tydligt när fackeltåget gick genom staden.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett 40-tal personer tågade från stadsparken till Gustav Adolfs torg där tal hölls. "Vi låter oss inte tystas – krossa fascismen" stod det på en av banderollerna. Rop uppmanade till tolerans och solidaritet. Arrangör var nätverket Helsingborg mot rasism.
”Vi får vara väldigt noga med att det inte händer igen”, säger Loa Schihin Schoug som på årsdagen av Kristallnatten tågade mot rasism och högerextremism.Bild: Sven-Erik Svensson
Loa Schihin Schoug, Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) i Helsingborg, hade som många andra följt nattens valvaka från USA. Han ser Donald Trumps seger som ännu ett exempel på hur utbredd extremismen är än i dag.
– Och det politiska klimatet i Sverige har högerextremister fått ett större andrum för sina åsikter. Alla känner till nazismens och fascismens historia, ändå är det många som vänder sig till den, säger Loa Schihin Schoug och fortsätter:
– Folk generellt är rädda för sin framtid, för man har sett försämringar av välfärden och den offentliga sektorn. Men att skylla det på invandringen är absurt.
Genom sitt engagemang vill han bidra till förändring.
– Förhoppningsvis får folk sig en tankeställare.
”Jag kan bara i alla sammanhang visa på vad det kan leda till om vi inte bryr oss”, säger Ingrid Mattiasson Saarinen om sitt engagemang.Bild: Sven-Erik Svensson
Med i tåget fanns också Ingrid Mattiasson Saarinen, fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet. För henne var demonstrationen en viktig symbolhandling.
– Vi ska minnas historien och dra trådar till dagens samhälle. Vi har sett konsekvenserna av det med asylboenden som blir attackerade. Det är viktigt att visa att det finns människor som vill och vågar stå upp för ett öppet och demokratiskt samhälle och alla människors lika värde, säger hon.
Gå till toppen