Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mördare på väg in i Sverige beväpnad med två kalasjnikov

Offret sköts i flykten i centrala Landskrona 2002. Nu har mördaren försökt ta sig in i Sverige igen, kan HD och Sydsvenskan avslöja. Med två kalasjnikov gömda under bilen.

Den morddömde mannen erkänner att han fört med sig två automatvapen över Öresundsbron, enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan.Bild: Polisen och Hussein El-Alawi
Den 44-årige mannen stoppades efter att ha kört över Öresundsbron på kvällen den 27 oktober. Bilden som HD och Sydsvenskan har fått tillgång till visar paketet som var fäst under hans bil. I paketet låg två automatvapen, av typen AK47, enligt muntliga uppgifter.
Tullens utredning av fallet pågår fortfarande och har därför inte blivit offentlig. Riktigt varför tulltjänstemännen stoppade bilen är inte känt för HD och Sydsvenskan.
Men en id-kontroll bör ha gjort tulltjänstemännen angelägna om att genomsöka bilen: Den 44-årige mannen i bilen är dömd för ett uppmärksammat mord och utvisad på livstid.
Mannen har en tydlig koppling till Skånes undre värld. Han var vid tiden för mordet nära vän med en man som poliskällor pekar ut som en av den undre världens toppgestalter.
44-åringen erkänner smuggling av vapnen.
– Han säger att han köpt dem för att försöka sälja dem i Sverige, säger åklagare Thorbjörn Sjöberg.
Till vem vet inte tullens utredare ännu.
– Man ska tömma hans telefon, men jag tror inte att vi kommer så mycket längre, säger Thorbjörn Sjöberg.
Varför inte det?
– Det bygger på att vi skulle hitta någonting i telefonen. Han själv lär ju inte berätta så mycket mer.
44-åringen har själv beskrivits som duktig på att hantera vapen. Vid rättegången om mordet i Landskrona slog tingsrätten fast att han sprang samtidigt som han sköt mot en flyende bil. Offret träffades i huvudet och i vardera axel, bakifrån.
"Med tanke på träffbilden och det förhållande att såväl skytten som bilen var i rörelse måste enligt [polisens tekniker] skytten ha varit särskilt skicklig." skriver tingsrätten i domen.
Mordet nära sjukhuset i Landskrona i juni 2002 beskrevs tidigt av polisen som en intern uppgörelse i ett kriminellt nätverk i Skåne. Vid rättegången berättade åklagaren om ett möjligt svartsjukemotiv mellan mordoffret och mördaren. Även 44-åringens vän och mordoffrets vän påstods vara ovänner.
Men tingsrätten slog aldrig fast vad motivet var till mordet natten till den 23 juni 2002. Något osäkra uppgifter talade om ett inledande slagsmål utanför nöjesstället Le Cardinal i Helsingborg mellan mordoffret och 44-åringen. Därefter körde de två, med varsin vän, till hemstaden Landskrona. Båda sidorna hämtade vapen, ringde efter uppbackning, och träffade sedan på varandra inne i Landskrona. Efter en kort biljakt klev de fyra männen, två på varje sida, ur bilarna på S:t Olovsgatan.
Två män gick emot varandra och drog sina pistoler ungefär samtidigt. Den ene hann inte skjuta – han träffades i huvudet, men överlevde med svåra hjärnskador.
Den skjutnes vän försökte då köra ifrån platsen. Enligt åklagarens beskrivning av mordet sprang då den nu 44-årige mannen efter bilen – och sköt.
Nio skott slog in i bilen – minst tre träffade offret. Han dog på sjukhuset några dagar senare.
Mordoffrets vän, som skottskadades i pistolduellen, dömdes för grovt vapenbrott. Mannen som sköt dömdes till sex års fängelse för försök till dråp.
44-åringen dömdes till tio års fängelse för mord samt utvisning på livstid. 2009 släpptes han ur fängelset villkorligt, och utvisningen verkställdes. Sedan mordet har mannen bytt efternamn, men när han nyligen stoppades på Lernacken rådde inget tvivel om vem mannen var. Han sitter nu inlåst i häktet, i väntan på åtal som kan komma om några veckor.
AK47, Kalasjnikov, från ett annat beslag, i Arlöv 2015.Bild: Polisen
Gå till toppen