Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så dränks Helsingborg vid ett 100-årsregn

Mängder av områden läggs under vatten vid ett extremt skyfall. I Helsingborg drabbas Husensjö, Adolfsberg och området kring Landskronavägen allra värst.

Klicka på bilden för att se hela. Den vita ytan är det nya bostadsområdet på Gustavslund. Där har markförhållandena förändrats så mycket att grafiken blir missvisande. Därför har kommunen valt att dölja platsen.Bild: Helsingborgs kommun
I juni drabbades Bjuv av ett så kallat 100-årsregn. Nu har Helsingborg undersökt hur ett sådant skulle slå mot staden.
I det allra värsta scenariot handlar det om enormt stora ytor på många platser i Helsingborg som skulle bli helt täckta av vatten under flera timmar efter ett så kallat 100-årsregn. Ett sådant regn innebär att det faller 93 millimeter regn på sex timmar, något som statistiskt sett är väldigt ovanligt. Det är en påfrestning som inget dagvattenledningsnät i världen klarar så då blir det översvämning.
Några av de områden som riskerar att drabbas värst vid ett sådant scenario är Husensjö, Adolfsberg och området kring Landskronavägen. Här dränks och kringgärdas vägar, fastigheter och bostäder av vattenmassorna.
Utredningen, som kommunen låtit göra, visar var vattnet skulle hamna, hur djupt det skulle bli och hur det kommer att rinna.
Malin Rizell, avdelningschef översiktsplanering på stadsbyggnadsförvaltningen.Bild: Peter Ferm
– Vi har fått en översiktlig bild av vilka områden som drabbas värst och en första vägledning om hur vi ska gå vidare med prioriteringar, säger Malin Rizell, avdelningschef översiktsplanering på stadsbyggnadsförvaltningen.
Och åtgärder kommer att krävas. Erfarenheter från tidigare översvämningar från Bjuv, Malmö och extremregnet i Köpenhamn 2011 visar att det kostar stora pengar att åtgärda de skador som uppstår när vattnet hamnar på fel plats. I Köpenhamn räknar man med att regnet kostade sex miljadrer danska kronor i försäkringskostnader.
Nu ska man i Helsingborg fundera över åtgärder. Det kan handla om att byta ut klena dagvattenledningar mot grövre, om att anlägga fördröjningsdammar på olika platser och att ha tankarna på ett möjligt jätteregn med sig i all samhällsplanering framöver. Det kan exempelvis innebära att man inte bygger hus på vissa platser eller kräver att de ska anpassas för översvämningar.
Olika platser i kommunen är olika utsatta. På nya områden, som exempelvis Maria Park, har tankarna på att säkra för stora regn funnits med i planeringen från början och där finns stora fördröjningsdammar och planer för hur vattnet ska rinna.
Så är det inte överallt och på vissa ställen, som på Husensjö, arbetar topografin mot åtgärderna och där är det svårare att skydda sig. Möjliga lösningar kan vara underjordiska fördröjningsmagasin och bättre avrinning.
En annan faktor som gör Helsingborg sårbart för regn är att marken til stor del består av lera vilket inte gör att vattnet lika snabbt tränger ned som med andra markföriutsättningar.
Mycket förebyggande arbete kan göras av staden men inte allt. Därför uppmanas också fastighetägare att själva se över sitt skydd för stora vattenmängder.
Magnus Ydmark, enhetschef på stadsledningsförvaltningen .Bild: Peter Ferm
– Det är väl inte så att man ska gå och vara orolig men det är alltid bra att vara förberedd. Man har ett stort ansvar att se över sin egen fastighet så långt som möjligt, säger Magnus Ydmark, enhetschef på stadsledningsförvaltningen .
Möjliga faror kan vara källare, garagenedfarter, utvändiga källartrappor och ledningar av dålig kvalitet, där exempelvis rötter växt in i ledningen och stoppar upp flödet.
Här finns kommunens utredning. Där kan man själv gå in och se hur det ser ut i området där du bor.

Områden som drabbas hårt:

Husensjö
Adolfsberg
Landskronavägen
Berga industriområde
Västra Berga
Friluftsmuseet Fredriksdal
Bangården norr om Ramlösa station
Planteringen
Råå

Områden som klarar sig bättre:

Maria park
Tågaborg
Centrum
Wilson park
Ättekulla

Fakta 100-årsregn:

100-årsregn är ett begrepp som betecknar ett extremt skyfall som sker ytterst sällan.Idag defineras ett 100-årsregn som ett regn där det faller ungefär 93 millimeter regn på sex timmar.
I juni skedde ett sådant i Bjuv. Då föll 67 millimeter regn på tre timmar. Det motsvarar ett 100-årsregn.
Sannolikheten för att ett sådant regn ska falla är en procent per år. Men sannolikheten för att det ska ske inom 100 år är 63 procent.
Ett sådant regn behöver inte falla jämt över en hel kommun eller område utan kan till sin utbredning vara betydligt mindre men ändå kallas för 100-årsregn.
Att det händer är inte så ovanligt. I Bjuv skedde det i juni, i Malmö 2014 och i Köpenhamn 2011.
Gå till toppen