Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Magnusson: Gränskontrollerna beräknas hejda 20-procentig ökning av asylsökande

Farhågor för att flyktingströmmarna till Sverige snabbt kan öka ligger bakom regeringens beslut att förlänga gräns- och id-kontrollerna mot Danmark.

Gränskontroll på Hyllie i Malmö. Enligt Migrationsverket skulle flyktingströmmarna till Sverige i ett slag öka med 20 procent utan dessa kontroller.Bild: Johan Nilsson / TT
Under hela hösten har 80 pesoner per dag sökt asyl i Sverige. Under augusti, september och oktober har 2 400 asylsökande per månad sökt sig till vårt land.
Om Sverige hade avskaffat gräns- och id-kontrollerna skulle flyktingströmmen öka med en gång. I så fall skulle 96 personer per dag söka asyl i Sverige. Månadssiffrorna skulle öka från 2 400 till 2 900. Årssiffran från knappt 30 000 till drygt 35 000 asylsökande.
Det är i alla fall så Migrationsverket har räknat när verksledningen har gett regeringen ett faktaunderlag för huruvida Sverige bör ha fortsatta gräns- och id-kontroller och undvika en 20-procentig ökning av antalet asylsökande.
Enligt Migrationsverket skulle flyktingströmmarna öka än mer om ett svenskt beslut att avskaffa gränskontrollerna skulle följas av liknande beslut i Danmark, Tyskland, Österrike och Norge.
I så fall hade 128 personer per dag sökt asyl i Sverige. Det hade i så fall kommit 47 000 asylsökande på ett år till vårt land. Asyltrycket hade ökat med 60 procent jämfört med idag.
Enligt regeringens senaste beslut kommer gräns- och id-kontrollerna att finnas kvar i ytterligare tre månader. Men de diskussioner som just nu förs i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike om en fortsatt restriktiv flyktingpolitik går ut på att kontrollerna ska bestå i ytterligare ett år, fram till november 2017.
Det framgår av Migrationsverkets bakgrundsmaterial, men det är ingenting som den svenska regeringen talar högt om.
De resonemang som förs av statsminister Stefan Löfven, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman om att Sverige "inte ska tillbaka till den ohållbara situation som rådde i fjol höstas" visar likväl att de planerar för gränskontroller under lång tid framöver.
Det finns inget i den migrationspolitiska lägesbilden som väntas vara dramatiskt annorlunda under våren eller sommaren. Så länge det finns en risk för att flyktingströmmarna från Mellanöstern kan skapa ett höjt asyltryck mot Sverige vill dessa S-ministrar hålla fast vid det nuvarande kontrollsystemet.
– Hotet mot den inre säkerheten kvarstår, säger Anders Ygeman.
Enligt det faktaunderlag som Migrationsverket tagit fram åt regeringen är det särskilt de danska gränskontrollerna mot Tyskland samt id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör som minskat asyltrycket mot Sverige.
Det är inte bara en effekt av att kontrollerna gjort det svårare för flyktingar att ta sig till Sverige.
"Sannolikt har gräns- och id-kontroller även en avskräckande effekt som gör att många migranter helt avstår från att resa", heter det i Migrationsverkets senaste skrivelse till regeringen om de kommande årens flyktingströmmar.
De som nu stängs ute från Sverige till följd av de fortsatta gräns- och id-kontrollerna är i första hand människor som är på flykt från Syrien, Irak och Afghanistan. Det är Migrationsverkets bedömning.
De afrikanska flyktinggrupper som tar sig till Europa via Italien har inte i lika hög grad Sverige som tänkt slutmål.
Gå till toppen