Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Avslutat projekt rosas i efterhand

Positiva omdömen längs hela linjen – men pengarna räckte inte till att förlänga projektet Ung Omsorg i Klippan.

Under 2015 drevs projektet Ung Omsorg på sex olika kommunala äldreboenden i Klippan.
Syftet var både att ge de äldre ett bättre utbud av sociala aktiviteter och samvaro på helgerna, men också att ungdomarnas nya erfarenheter skulle få dem att fundera på vården som ett framtida yrkesval.
I Ung omsorgs egen utvärdering som rapporterades i november 2015 svarade 67 procent av ungdomarna att de fått en mer positiv inställning till äldreomsorgen än de hade innan de började arbetet. Lite färre – 56 procent – uppgav att de kunde tänka sig att arbeta inom äldreomsorgen efter gymnasiet.
Nästan alla hade svarat att de tyckte att arbetet var roligt och att de fått en bra introduktion och stöd.
Men efter äldreomsorgschef Carina Pihlwrets avhopp i oktober 2015 blev utvärderingen liggande. Först i september i år informerades socialnämnden om den. Då hade projektet redan avslutats vid årsskiftet.
Socialnämnden fick också ta del av en utvärdering från kommunens egna boenden, även de positiva. Enhetschefen på Ljungbygården skriver till exempel: "Man upplever att de var väl förberedda och hade planerat sina esök noga vid varje tillfälle. .. de boende på enheten var glada för deras besök." och från Åbyhem rapporteras att ungdomarna hade ett bra engagemang och "tillförde nya idéer".
Ingela Holmström är ny äldreomsorgschef i Klippan. Hon säger att det med förvaltningens stora budgetunderskott inte finns någon ekonomisk möjlighet att återuppta projektet just nu.
– Men vi har inte stängt dörren. Vi har haft en utvärdreing och alla är överens om att så fort det finns ekonomiska medel så drar vi igång igen.
DETTA ÄR UNG OMSORG:
Startade som ett projekt i Växjö och utvecklade sig till ett företag som finns i ett tiotal kommuner i Sverige.
I Klippan anställde företaget ett 30-tal högstadieungdomar som besökte äldreboenden under helgerna och hade planerade aktiviteter under två timmar.
Totalt genomfördes över 2000 arbetstimmar. Planering och schemaläggning skedde i samarbete med boendena.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen