Släktforskning

”Det formligen vällde in folk till vår temadag”

Ett stadsbibliotek och en inbjudan om släktforskning – mer behövdes inte för att det skulle bli rusning…

Så här såg det ut i Stadsbiblioteket i Helsingborg under lördagen. Temadagen med olika ämnen i släktforskning lockade närmre 90 besökare under fyra timmar.Bild: ROLAND CLASSON

Det blev en lyckad temadag på Stadsbiblioteket när släktforskarna bjöd in till fyra timmars jakt efter rötterna.
– Det var helt otroligt och fantastiskt, ja rent makalöst. Vi kunde räkna in mellan 80 och 90 personer som vi hjälpte i olika frågor. Det var en perfekt dag för släktforskning, säger Anita Larsson, som är styrelseledamot i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening, som stod för arrangemanget.
Egentligen var det Arkivens dag under lördagen, men eftersom Stadsarkivet i Helsingborg för närvarande håller på att flytta, bokade släktforskarna in sig på Stadsbiblioteket. Här fick besökarna möjligheten att ställa frågor till experterna i olika ämnen. Det blev en stor succé.
– Och tack och lov var det heller inte många som behövde vänta för länge på sin tur. Totalt var vi 16 personer som hjälpte till under dagen. De som kom fick ta en kölapp av våra värdinnor. Det som var mest intressant visade sig vara emigrantforskning, hur man forskar i Danmark och råd till nybörjare, säger Anita Larsson.
Temadagen började klockan 11. Alla datorer och släktforskningsexperter var redo.
– Det formligen vällde in folk till vår temadag i biblioteket. Många ville även lära sig om hur man forskar i mantalslängder, om fader okänd, om domstolsarkiv och soldatforskning. Den här gången var det dock inte så många som frågade om DNA-forskning, forskning i Baltikum eller datorprogrammet Disgen. Men det kanske blir mer intressant nästa gång. Vissa ämnen är mer efterfrågade än andra.
Eftersom den här temadagen lockade så många intresserade har släktforskarna i Helsingborg redan nu långt gångna planer för Släktforskningens dag i mars nästa år.
– Vi siktar då på en ny temadag, säger Anita Larsson.
Lördagens aktivitet var ett bra bevis på hur hett det är med släktforskning just nu.
– Ja, detta var en ren höjdare. Det var roligt och spännande. Alla fick svar på något sätt. Och vi fick även flera anmälningar till våra kurser. Besökarna blev fångade när de fick se vilka möjligheter som finns. Till exempel var det en 15-åring med sin mamma som anmälde sig till en av våra kurser.
Förutom personer från släktforskarföreningen i Helsingborg fanns det även flera experter från andra orter som hjälpte besökarna. En av dem var Lena Ringbrant Ekelund, Klippan. Hon var en av dem som tog hand om emigrantforskning.
– Jag kan redan nu avslöja att hon kommer till Stadsarkivet i Helsingborg den 7 februari och håller föredrag om emigrantforskning. Det lär locka många besökare, säger Anita Larsson.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening
Gå till toppen