Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bosse Lindahl – dubbelmästaren från Klippan

Vandringspokalen i Action Jubal Opens klass för sittande bowlare med funktionsnedsättning har aldrig lämnat Mellansverige. Inte förrän nu, vill säga.

Den är stor, blänkande och fin. Så fort namnplaketten kommit på plats ska den placeras i Åstorps bowlinghall ett år framåt.
Guldbucklan från Action Jubal Open har just nu sällskap av vandringspokalen från samma tävling.Bild: Annsofie Wieland
Det är där Bosse Lindahl från Klippan tränar varje torsdag tillsammans med de andra bowlarna med funktionsnedsättning i HBK Åsen.
Att det är veckans ljuspunkt förstår man när Bosse lyser upp i ett stort leende.
– Det är bra. Då kommer mina vänner. Och min bästa kompis, säger han.
Med omkring 300 anmälda från hela landet är Action Jubilar Open en av de största tävlingarna inom handikappbowlingen. Den 6 novembr spelades finaler för bowlare med olika sortes funktionsnedsättning i Vårby i Stockholm.
Det var fyra intensiva speldagar med tävlingar i tio olika klasser. Men inte bara bowling hanns med, det var middag och dans också.
– Det var bra, sammanfattar Bosse och ler igen.
Bild: Annsofie Wieland
Det var inte den enda idrottsliga framgången i år för 51-åringen från Klippan. I maj vann han svenska mästerskapen för handikappbowlare, också det i den sittande klassen.
– Nu är han dubbelmästare, säger mamma Gerd Lindahl, som tillsammans med andra familjemedlemmar varit på plats under tävlingarna för att heja.
Bowling har länge varit Bosse Lindahls stora intresse – bowling och att samla burkar. För Klippanborna är han en välkänd profil när han går sina rundor så gott som varje dag.
Men ett otäckt fall höll på att ställa till det, efter att ha slagit i huvudet 2012 fick Bosse problem med balansen. Att promenera utomhus går fortfarande bra, men i bowlinghallen fick han lära sig att sitta ner och använda hjälpmedlet Gotlandsränna.
– Det var inte helt lätt, minns mamma Gerd Lindahl.
Tack vare HBK Åsens tålmodige tränare Bo Nirsjö gick det så bra att Bosse Lindahl fick en nytändning.
Trodde du att det skulle gå så här bra?
–Nä! Men jag hörde de hejade bakom (mig).
Fotnot: Övriga deltagare i tävlingen från HBK Åsen i Åstorp var Jimmy Månsson, Eva Markussen, Anders Rosberg, Anna Lundström och Jonas Arvidsson.
Gå till toppen