Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Fullmäktigetopp vill medla om budgeten

Fullmäktiges förste vice ordförande Jim Brithén erbjuder sig nu att medla mellan partierna om kommunens budget. Detta för att få kontinuitet och en stabil ekonomi.

Jim Brithén, som i februari lämnade Engelholmspartiet och i oktober blev medlem i Liberalerna, skickade i början av veckan ett mejl till samtliga partier och politiker i fullmäktige och kommunstyrelsen.
Mejlet innehåller både en uppmaning och en vädjan angående den kommunala budgeten för nästa år, som ska beslutas av fullmäktige på måndag den 21 november.
Jim Brithén kommer med ett oväntat initiativ före budgetfullmäktige på måndag.Bild: Mats Roslund
Inledningsvis citerar han boken ”150 år av självstyre – kommuner och landsting i förändring” av Sveriges komuner och landsring (SKL) där det bland annat går att läsa följande: ”De kommunalt förtroendevaldas främsta uppgift är att representera medborgarna på den egna orten, och inte olika politiska områden eller intressen”.
Han fortsätter med att citera kommunens framtidsförklaring, som beslutades av fullmäktige förra året: ”Ängelholms kommun ska under mandatperioden stärka ekonomin. Målet är att kommunens resultat ska vara positivt och lägst uppgå till två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag.”
Efter att noggrant ha gått igenom de båda budgetförslagen från S och EP respektive från M, C, KD och MP konstateratrar han att det finns en hel del gemensamma nämnare: "Bland annat så avviker båda förslagen från de i Framtidsförklaringen beslutade målen och skrivningarna angående stabil ekonomi. I ena fallet med kraftigt höjd kommunalskatt (95 öre) och i andra förslaget med nedsättande av resultatmålet (från två procent till en procent)."
Han fortsätter: "Eftersom båda parter på detta sätt visar flexibilitet, så bör det finnas utrymme för en kompromiss, bland annat när det gäller finansieringen av de tilläggsförslag i driftsbudgeten, som finns i respektive budgetförslag."
Jim Brithén konstaterar samtidigt att förutsättningen för en kompromiss är att det sker en förhandling och att båda parter är beredda att ge och ta.
Han vädjar därför till samtliga partier och politiker att visa "öppet sinne, gott omdöme, samarbetsförmåga och kompromissvilja".
Han uppmanar därefter alla inblandade att sätta sig ner och förhandla fram en budget som alla kan ställa sig bakom: "Det jag hört är att det finns en välvillig inställning till att ställa upp på lösningar som visar goda möjligheter för en stabil ekonomi och förutsättningar för en politisk fortsättning som ger kontinuitet."
För att visa sitt engagemang och vilja att ta ansvar erbjuder han sig, i egenskap av partilös i fullmäktige, att delta i och leda en förhandlingsdelegation, om övriga önsklar det och anser det lämpligt.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Budgetmedling i Ängelholm 2017
Gå till toppen