Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högsta domstolen fastställer dom för tvångsgifte

Högsta domstolen tar inte upp fallet med pappan från Landskrona som tvingade sin dotter att gifta sig i Afghanistan. Därmed står domen på fyra års fängelse för bland annat äktenskapstvång fast.

Fallet var det första där den skärpta lagstiftningen kring tvångsäktenskap skulle prövas. Men Högsta domstolen ser ingen anledning att ta upp fallet till prövning. Därmed står hovrättens dom fast – fyra års fängelse för den 43-årige pappan.
Högsta domstolen prövar inte fallet med Landskronappapan som i hovrätten dömts för äktenskapstvång med mera. Fängelsestraffet står därmed fast. Bilden togs under förhandlingarna i tingsrätten.Bild: Moa Dahlin
Hans advokat sade efter domen i hovrätten att han hade goda förhoppningar om att Högsta domstolen skulle pröva fallet eftersom det var unikt. Men domstolen ser inte att det är vikt för ledningen av rättstillämpningen och inte heller finns det några andra synnerliga skäl för att ta upp fallet.
43-åringen dömdes även i tingsrätten till fyra års fängelse, för äktenskapstvång, misshandel, olaga hot, rån, sexuellt ofredande med mera.
Brottsoffer var både dottern och den pojkvän hon själv hade valt men som inte accepterades av pappan.
Två andra män var åtalade samtidigt, för att ha hjälpt pappan. Den 21-årige sonen friades dock.
Men en 32-åriga man dömdes till tre års fängelse för att tillsammans med 43-åringen bland annat ha fört bort, misshandlat, hotat och utsatt pojkvännen för sexuellt ofredande i slutet av 2015.
43-åringens dotter hade tidigare underdet året blivit lurad att följa med till Afghanistan och där tvingats att ingå äktenskap med en man som enligt pappan var mer lämpad.
Tingsrättens dom överklagades både av 43-åringen och av åklagaren som ville ha skärpt straff.
Både tingsrätten och hovrätten slog fast att det handlade om äktenskapstvång men 43-åringen och hans advokat ville få fallet prövat ytterligare, men så blir det alltså inte.
Läs också Dom för tvångsgifte överklagas till Högsta domstolen
Läs också Åklagaren krävde en straffskärpning för tvångsgifte
Läs också Fyra års fängelse till pappan som gifte bort sin dotter
Gå till toppen