Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen cyanid i dricksvattnet

NSVA har nu testat dricksvattnet i ledningarna som går vid Befesa Scandusts område. Resultatet visar att cyanid inte läcker in i ledningarna.

Tidningen kunde för en tid sedan berätta om markundersökningarna av området där metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust har sin verksamhet i industrihamnen. De visar att grundvattnet är rejält förgiftat av cyanid och tungmetaller.
Speciellt ansågs halterna av cyanid vara "skyhöga".
Under förra året slog NSVA flera gånger larm om att cyanid läckte ut i spillvattenledningarna. Det i sin tur gjorde att man fick släppa ut orenat vatten, med cyanid, direkt ut i Lundåkrabukten. Misstankarna föll på Befesa Scandust.
Efter det såg man till att täta ledningarna för att förhindra ytterligare utsläpp.
Efter larmen fanns det även oro för att giftet skulle läcka in i dricksvattenledningarna. Riskerna ansågs dock vara mycket små men för säkerhets skull skulle NSVA, det kommunala vatten- och avloppsföretaget, ta prover.
Nu finns ett resultat.
– Det såg väldigt bra ut. Det visade inte att det fanns något över gränsen. Vi tog prover från ledningen både före och omedelbart efter det förorenade området samt hos kunder på sträckan. Som tur var såg det bra ut, säger Lars Ödemark, dricksvattenspecialist på NSVA.
Ska ni fortsätta göra tester?
– Det har vi inte sagt något om, vi följer utvecklingen och ser hur det går med eventuell sanering och vad andra prover kan säga. Det viktiga var nu att det inte fanns några spår i dricksvattnet.
Gå till toppen