Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HBK-målvakten: ”Jag vet hur HIF-spelarna mår”

Halmstads Stojan Lukic har kvalat två gånger tidigare. Då i den situation HIF befinner sig i. – Det är inte roligt någonstans, säger målvakten som själv längtar till matcherna.

– Vi kan gå in, spela avslappnat och bara njuta, säger Stojan Lukic inför rysaren.Bild: Nicklas Elmrin
Himlen över Örjans vall i Halmstad är nattsvart och regnet hänger i luften. Inomhus är det betydligt varmare och den rutinerade målvakten Stojan Lukic utstrålar lugn inför de två matcherna som kommer att avgöra HBK:s och HIF:s serietillhörighet nästa år.
– Vi spelar i superettan. Vi kan inte åka ur en serie. Helsingborg kan ju åka ur, en storklubb med nya arena och som inte är vana vid den här situationen. Vi kan gå in, spela avslappnat och bara njuta, säger Stojan Lukic.
Hans Halmstads Bollklubb har allt att vinna i kvalet mot HIF. Hur stämningen är på andra sidan Hallandsåsen säger han sig veta, då han varit i situationen två gånger tidigare med Falkenberg och Halmstad.
– Jag har varit i deras sits och vet exakt hur de mår. Det är inte roligt någonstans. Klarar man att hålla sig kvar är det ingen glädje utan bara en lättnad. En 50 kilo tung ryggsäck som försvinner.
Stojan Lukic gick segrande ur bägge kvalen och höll respektive klubb kvar i serien. Calle och Anton Wede tillsammans med Adam Eriksson var med i det där kvalet som höll Falkenberg kvar i superettan 2012. Nu tillhör de HIF.
– Jag vill inte ens veta hur de grabbarna mår där nere.
Stojan Lukic beskriver en kvalvecka, i synnerhet om man tillhör laget som ska kvala sig kvar, som en bubbla. När han själv var på den sidan fick sambon Lotta ta hand om lillgrabben Charlie då pappa Stojan inte var särskilt kul att ha att göra med. På planen handlade det sedan om riskminimering.
– Jag ville bara skicka upp bollen så långt det gick från mig. Minimera riskerna. Det finns säkert någon i Helsingborgs trupp som bara borstar av sig, men de flesta tänker nog som jag.
I 15 av säsongens 30 superettanmatcher höll Stojan Lukic nollan.
– Vi har varit stabila och tajta. När motståndet fått bra lägen har jag kunnat rädda. jag har bara behövt göra två, tre räddningar per match för att vi ska få med oss poäng.
– Vi har vunnit mycket matcher i år, det har inte Helsingborg. Våra unga grabbar har visat sig klara av pressen att vara ett topplag.
36-åringen har förflutet i såväl Landskrona BoIS som i Högaborg och HIF är därmed inte obekant.
– Jag tycker Helsingborg är en anrik fin förening och tycker det är lite synd att man är i den situation man är, med ny arena och allt. Men nu är det som det är. Vi och Helsingborg har satt oss i den här situationen på egen hand. Det är vi eller dem.
Är du i kvalbubblan?
– Ja, men på ett annat sätt än tidigare. Jag längtar till matcherna. Vi kan spela avslappnat och de unga grabbarna kan ta in känslorna, lära sig något av det och bara njuta.
Gå till toppen