Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janne Jönsson längtar till kvalfesten

Två matcher som betyder allt för två klubbar. Sporten åkte till Halmstad för att ta pulsen på tränaren som kan sänka HIF. – Spelarna är oerhört sugna på den spänning det här innebär, säger Janne Jönsson.

Halmstads tränare Janne Jönsson hoppas kunna stänga igen mot HIF. "Grunden är att vi har ett starkt grundspel och har hållit nollan i hälften av matcherna", säger han.Bild: Nicklas Elmrin
Halmstad mot Helsingborg - ett miniderby med en mycket hög insats för bägge lagen. När Halmstads Bollklubbs tränare Janne Jönsson tar emot på Örjans vall är han glad att det är just HIF som står för motståndet på torsdag respektive söndag.
– Det var ju Gefle eller HIF att välja på... Eller välja och välja. Sett till feststämning och inramning blev det här väldigt positivt, säger Janne Jönsson.
Ja, något val hade inte Halmstadtränaren. HIF blev kvallaget från allsvenskan och Halmstad tappade platsen som betyder direktavancemang från superettan.
– Vi låg topp två–tre hela vägen men hade svårt att slå de andra topplagen. Det har varit stolpträffar och straffar som vi inte fått, men oavsett har vi inte fått till det, säger Janne Jönsson.
Under hösten har Halmstad fått till ett bättre eget spel, men inte klarat av att stänga matcherna.
– Sett till det så är väl vår tredjeplats ändå okej.
Nu väntar HIF som är ännu några steg över superettans toppskikt där HBK haft problem att få med sig något.
– Vi möter ett lag som är minst lika bra som topplagen. Vi slår underifrån och måste träffa rätt försvarsmässigt samtidigt som vi måste hitta rätt offensivt för att röra ett Helsingborg som avslutade serien med två segrar, konstaterar Janne Jönsson.
Hur skulle du beskriva HIF?
– En bred och bra trupp som sedan sommaren råkat ut för en del förluster efter jämna fotbollsmatcher. Då går det lite troll i det, men det har man kommit ifrån och lyft. De vet vad man gör och det är ett stabilt och ett bra lag.
Vad är då Halmstad för ett lag?
– Också ett stabilt och bra lag. Grunden är att vi har ett starkt grundspel och har hållit nollan i hälften av matcherna. Det ger en grundtrygghet. Sedan måste vi bli lite effektivare. I ett kvalspel är bollen lite halare och det blir lite mer tillfälligheter. Jag tror att jag pratar för hela spelartruppen när jag säger att vi är väldigt sugna på det här.
Mitt under uppladdningen började det florera rykten om att Pelle Olsson, som fick sparken från Djurgården i somras, är på väg till Halmstad. Samtidigt ska Janne Jönsson få en managerroll. Skriverierna har inte stört, menar mannen som i högsta grad är inblandad.
– Jag har inte följt med så mycket. Det försvinner någon från U-sidan och kan vi bygga ut tränarapparaten så är det välkommet. Men vi vet inte vilken kostym vi får än, säger Janne Jönsson som har ett år kvar på kontraktet som anställd i HBK.
Det är veckans två matcher som avgör hur klubben kommer att jobba. Det är ett kval som avgör HIF:s och HBK:s närmaste framtid.
– Man måste ju tro på det vi gör, men det är inte något jag bara säger. Spelarna är väldigt sugna på att komma till träningarna och sugna på den spänning det här innebär. Efter dubbelmötet vet vi hur vi hanterade det hela, säger Janne Jönsson.
Gå till toppen