Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så mycket får de drabbade biblioteken i ersättning efter lånebluffen

Axiell Media kommer att återbetala 82 000 kronor till de drabbade biblioteken –och kräva förlaget som misstänks för att ha masslånat sina egna titlar på all ersättning som betalats ut. ”Vi måste markera, det här är bedrägligt beteende”, säger Eva Houltzén, vd på Axiell Media som driver den portal som lånen av e-böckerna görs via.

Tidigare idag berättade HD och Sydsvenskan att Burlöv, Lomma och Staffanstorp stoppar utlåningen av e-böcker efter upptäckten att ett familjeägt skånskt förlag masslånar sina egna titlar. Även flera bibliotek i nordvästra Skåne har drabbats. Nu växer härvan. Under morgonen har fler bibliotek hört av sig till Axiell Media, som driver portalen e-lib, där förlagen själva sätter det pris som biblioteken betalar per boklån. Sedan har masslåningen av förlagets egna titlar börjat. Merparten av ersättningen har gått direkt tillbaka till det misstänkta förlaget.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen