Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ridning och cykling ska tillåtas på stränderna

Att rida och cykla på stränderna ska tillåtas under perioden 15 oktober till 15 april. Det är några av förändringarna i de lokala ordningsföreskrifterna som kommunstyrelsen fattat beslut om.

Det har säkert förekommit både ridning och cykling på kommunens stränder tidigare men nu har kommunen fattat beslut om att det ska vara tillåtet på vinterhalvåret.
Under perioden 15 oktober till 15 april är det tillåtet att rida och cykla på de allmänna strändena i kommunen. Det har kommunstyrelsen beslutat, men det är kommunfullmäktige som fattar slutgiltligt beslut i frågan.
Tidigare har det inte varit tillåtet i Båstads kommuns ordningsföreskrifter samtidigt som flera andra kommuner tillåter just ridning och cykling på badstränder under den period på året då det inte är badsäsong.
Kommunstyrelsen har fattat beslut om att ridning och cykling tillåts på stränderna mellan den 15 oktober och 15 april. Detta innebär en ändring i de lokala ordningsföreskrifterna.Bild: Torbjörn Carlson
– I Laholms kommun är det tillåtet från den 15 september men vi ville anpassa oss lite till klimatförändringarna och vill ha från den 15 oktober, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP).
Han pekar på att kommunen vill ha en likriktning mot Laholm när det gäller ordningsföreskrifterna.
– Många vet inte var gränsen mellan kommunerna går, säger Bo Wendt.
Förbudet mot ridning och cykling på stränderna har inte heller stämt överens med den skyltning som sedan tidigare finns vid stränderna.
– Enstaka hästar är inget problem vintertid, säger Bo Wendt som dock tidigare sett exempel på och fått ta emot klagomål om hästar som ridits i grupp och som "rivit" sönder stranden.
Det är fortfarande inte tillåtet att rida eller cykla på idrotts- och sportanläggningar och begravningsplatser enligt föreskrifterna. Inte heller på allmänna badplatser under badsäsong eller överhuvudtaget i dynområden och klitter.
Andra ändringar i ordningsföreskrifterna är att uttrycket "Evenemangstid" som tidigare funnits med och reglerat tider och taxor för torghandeln plockas bort. Istället hänvisar men till perioden 15 juni till 15 augusti.
Den tid som hundar inte får vistas på stränderna ändras från 1 april-15 september till 15 maj-15 september. Här blir det en förlängning för hundarna med en och en halv månad. Detta för att tiderna bättre ska följa badsäsong och skyltning.
Gå till toppen