Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Analys: Trycket ökar på Ygeman att ta egna initiativ om gränskontrollerna

Sverige och Danmark kom inte överens i Bryssel om smidigare gränspassager vid Öresund. Trycket ökar nu på den svenska regeringen att ensidigt fatta beslut om förändrade id- och gränskontroller.
Det beror på en ökad irritation bland gränspendlare, trafikoperatörer samt politiker av alla kulörer sedan inrikesminister Anders Ygeman (S) under ett års tid inte lyckats förbättra förhållandena för hårt luttrade Öresundspendlare.
Anders Ygeman fick inte med sig sina danska ministerkolleger på samordnade gränskontroller – nu ökar trycket på att han ska gå fram med ensidiga svenska förändringar.Bild: Izabelle Nordfjell/TT
De förhoppningar som Ygeman uttalat om att den danska regeringen ska ta initiativ för att samordna kontrollerna av tågresenärer till en enda plats – Kastrup – tycks defintivt ha gått om intet.
Danska ministrar är ointresserade av att ändra dansk lagstiftning så att svensk gränspolis kan utföra svenska gränskontroller på dansk mark.
Därför blir det inga nya rutiner för gräns- och id-kontrollerna. Det blir inga förbättrade förhållanden för flera tusen gränspendlare som varje dag måste ägna 30-55 minuter mer tid på att ta sig hem från Danmark.
Bland pendlarna finns en växande förbittring över att fördröjningarna av Öresundstågen är långt större än vad som motiveras av id- och gränskontroller. På Hyllie står tågen oftast stilla i väntan på gränspoliser som aldrig kommer.
Kritiken mot den svenska regeringens tillkortakommanden kommer inte bara från borgerliga oppositionspolitiker. Det finns en irritation också bland skånska S-och MP-politiker.
De anser att det är hög tid för den svenska regeringen att pröva nya sätt att utföra gräns- och id-kontrollerna för att inte ytterligare hämma den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen.
De har inom ramen för Greater Copenhagen & Malmö Committee uttalat sig för att den svenska och danska regeringen ska få till stånd smidigare kontrollrutiner.
De vill att Sverige och Danmark på allvar diskuterar om huruvida det bör finnas gemensamma kontroller längs gränsen mellan Tyskland och Danmark som är så effektiva att gräns- och id-kontrollerna vid Öresund blir obehövliga.
Riksdagsman Mats Persson (L), tidigare trafikregionråd i Skåne, går ett steg längre och anser att Anders Ygeman omedelbart bör ta initiativ till en testperiod där gränskontrollerna på Hyllie station förvandlas till rullande kontroller ombord på Öresundstågen och X2000-tågen.
"Det skulle Öresundspendlarna tjäna värdefull tid på", säger han. "Det är besynnerligt att regeringen inte lyckats göra något åt problemen, trots att man nu har haft ett helt år på sig."
Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) anser att den svenska regeringen dessutom bör överväga tillfälliga lättnader i id-kontrollerna och införa ett mer flexibelt system.
"Det bör finnas ett av- och på-läge. Så länge flyktingströmmarna är så svaga som nu kan id-kontrollerna tillfälligt avskaffas. Men beredskapen bör vara hög för att snabbt återinföra dem om flyktingsituationen förändras", säger han.
Budskapet från Anders Ygeman i Bryssel var dock föga uppmuntrande: Han är öppen för olika lösningar, men förutsätter "en dansk vilja" för att göra pendlarnas vardag bättre.
Gå till toppen