Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föroreningar stoppar kabelarbete

Öresundskraft har upptäckt misstänkt förorenad jord på företagets område vid Västra Sandgatan i Helsingborg. Detta vid pågående schaktarbete, som stoppats till resultaten från provtagningarna är klara.

Öresundskraft håller på att modernisera elnätet i centrala Helsingborg. Ett led i detta är att lägga ny kabel som höjer spänningen från 6 till 11 kilovolt.
En del av kabeldragningen sker genom företagets tomt vid Västra Sandgatan. Under schaktarbetena i veckan upptäcktes misstänkta föroreningar i form av missfärgad jord. Detta här och var i omkring 20-30 meter av det grävda diket.
Öresundskraft har upptäckt misstänkta föroreningar i jorden vid schaktarbete på företagets område vid Västra Sandgatan.Bild: Öresundskraft
– Vi tror att föroreningarna härstammar från tiden när det tillverkades stadsgas på området och har beslutat att stoppa schaktarbetena tills vidare, säger Cecilia Andersson, miljösamordnare på Öresundskraft.
Företaget har tagit prover för att få klarhet i vilka ämnen det kan röra sig om. Resultaten väntas under kommande vecka. Det förorenade området har åter täckts med jord för att inte utsättas för nederbörd. Enligt Öresundskraft ska det inte föreligga någon omedelbar risk för vidare spridning.
En konsekvens kan bli att jordmassorna i det aktuella området får schaktas bort för sanering.
– När vi har bilden klar för oss tar vi ställning till vad som måste göras, detta i dialog med miljöförvaltningen, säger Cecilia Andersson.
Gasproduktionen baserad på kol startade i slutet av 1800-talet och pågick fram till 1964. Gasverket tillverkade också tjär- och petroleumprodukter.
Gå till toppen