Helsingborg

Kika in i boendet med ett eget tropiskt paradis

De köade i dagar och nätter, utomhus, för att få komma till sitt gröna paradis. I veckan som gått har det varit inflyttning i Bovieran på Gustavslund. Den 1 600 kvadratmeter stora vinterträdgården med palmer och andra exotiska växter bjuder in till gemenskap och kaffestunder.

Utomhus är det regn och blåst. Inne i vinterträdgårdens 10-12 grader håller Bovierans nya invånare på att installera sig och hitta sina favoritplatser.Bild: Sven-Erik Svensson
- Fast vi kände redan varandra lite. Vi har haft tre träffar och turat två gånger tillsammans innan inflyttningen, berättar Lennart Fredriksson.
Bovieran är inte vilket 55-plusboende som helst. Konceptet finns i ett antal svenska städer och väcker uppmärksamhet överallt. I Helsingborg var intresset enormt och spekulanter köade både dagar och nätter för att få en lägenhet. Av totalt 48 lägenheter såldes de 33 första på sex timmar.
Det som drar är för många den 1 600 kvadratmeter stora vinterträdgården med palmer och andra exotiska växter, sittplatser och boulebana. Allt med ett behagligt klimat året runt.
Nu på vintern är det runt 10-12 grader och, som Lennart Fredriksson konstaterar, man slipper både regn och blåst. Hans fru Agneta Fredriksson berättar vad det var som fick dem att lämna Ödåkra efter 36 år för att flytta till Bovieran.
- Vi hade lämnat vår villa och flyttat till en lägenhet på fjärde våningen. Från flera fönster kunde man se ner på vårt gamla hus. Det var hemskt och jag vantrivdes så jag blev sjuk.
Deras dotter hade hört om Bovieran, och nu gör de en nystart där. Inflyttade i sin trea på andra våningen sedan bara några dagar. Agneta Fredriksson trivs redan, inte minst med vinterträdgården som är hjärtat i huset.
- Vi har pratat om att ha en kaffeträff här nere vid tretiden på eftermiddagarna, då kan folk komma med sina kaffekorgar. Och vill man så kan man bara öppna ytterdörren in mot gården så hör man att det finns människor runt omkring. Många som har flyttat hit är ju ensamma, så det ger trygghet, menar Agneta Fredriksson.
Agneta Fredriksson och Jan Sandberg är nyblivna goda grannar på Gustavslund.Bild: Sven-Erik Svensson
Annette Lindholm fick sina gamla grannar Lars och Lotta Christiansson med sig i flytten från villan i Östra Ramlösa visade det sig. Alla tre lovordar sin nya bostad.
- Konceptet ger trygghet, gemenskap och framför allt är det gott att veta att vi håller lite rätt på varandra. Här är lugnt också och man sover gott på nätterna, säger Annette Lindholm.
Lite kan den goda sömnen förstås bero på alla flyttbestyr, konstaterar Lars Christiansson som kommer ner ensam till vinterträdgården.
- Min fru Lotta jobbar fortfarande. Någon får ju stå för inkomsterna, skojar han.
Gunilla och Torsten Andersson bodde också i närheten innan, i gamla Ramlösa.
- Och vi är så nöjda med att vår affär Ica Brunnen, flyttade med oss hit också. Det visste vi inte när vi köpte.
Helsingborgarna Jan Sandberg och Renée Cignozzi var nummer två i kön. De hade flugit hem från Spanien, där de körde runt med sin husbil. Bara för att få sin drömlägenhet.
- Vi fick tvåan som vi ville ha i markplan där borta i hörnet, säger han och pekar mot lägenheten med en liten soffa utanför entrén och infravärme som gör att de fått en behaglig uteplats året om mot vinterträdgården.
Nu har de fått sin egen Medelhavsbostad - i Sverige - men det utesluter inte att de fortsätter tillbringa en del tid utomlands.
- Vi får se hur vi gör, men man måste ju titta lite längre fram i livet också, menar Jan Sandberg.
Boulebanan väntar på att bli använd - när alla flyttbestyr är över. Ett set med bouleklot ingick i lägenheterna.Bild: Sven-Erik Svensson
Vissa kommer lite mer långväga ifrån. Mats och Maria Lidén från Borås hade sedan länge bestämt sig för att flytta till Helsingborg när de blev pensionärer.
- Det första jag gjorde var att ta av mig skor och strumpor, sätta mig här vid dammen i trädgården och ta en bild och lägga ut på Facebook. "Vinter i Helsingborg", skrev jag, berättar Mats Lidén.
De hade inga andra kopplingar till Helsingborg, mer än att de varit här en del och trivs bra med staden.
- Problemet för oss var hur vi skulle bo. Villa igen? Nej. Vanlig lägenhet? Nja. Här på Bovieran får vi som är nya i Helsingborg automatiskt en möjlighet att etablera oss socialt.
Lägenheterna i nybyggarområdet Gustavslund har kostat mellan 1,5 och 2,4 miljoner kronor. Malin Haag, marknadsansvarig på Bovieran, utesluter inte att de kommer att bygga på fler platser i staden så småningom.
Närmare i tiden kommer dock Bovieran i Borstahusen som har säljstart den 30 november. Även i Kullabygden finns planer, men enligt Malin Haag är inga beslut tagna ännu, de tittar på flera olika tomter.
Gå till toppen