Heidi Avellan

Heidi Avellan: Ideologi? Allt handlar om Trump.

Nationalist? Populist? Isolationist? Många vill klistra en ideologisk etikett på Donald Trump, men den danska statvetaren Vibeke Schou Tjalve betonar att Trump inte är någon klassisk kulturkonservativ eller Europanostalgisk nationalist. Utan darwinist. Vinnarskalle och rå styrka.
Varje resonemang om politiken fastnar i Trumps person – och han är ombytlig, sade journalisten James Traub under ett seminarium i Köpenhamn i veckan. Det vore ett misstag att fråga efter hans syn på handel, han har inte den sortens ”syn” på saker. Han läser inte. Han fokuserar inte. Han saknar koncentrationsförmåga, menar Traub, som tecknat hans personporträtt: ”He has the attention span of a four year old.
Trumps talang är intuitionen – och han talar i metaforer. Många har sagt det, men det tål att upprepas: väljarna tar honom på allvar, men inte på orden – kritikerna tar honom på orden, men inte på allvar.
Traub utesluter inte att Trump bara ville vinna och inte är intresserad av att regera. Det skulle lämna fältet öppet för Republikanerna i kongressen att styra landet. Eller som Tjalve konstaterar: han saknar politik på en massa områden och nu står tankesmedjorna på kö med sina idépaket. Lobbyisterna i det ”Washington” som han föraktar. Ironin i detta.
Gå till toppen