Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIF:s fall – från guldfest till nedflyttning på fem säsonger

De satt på den svenska fotbollstronen och kunde titta ner på konkurrenterna. Från och med nästa säsong välkomnar Sveriges modernaste arena lag från superettan. HIF är den klassiska historien om att det tar lång tid att bygga upp ett välfungerande system, men att det går betydligt fortare att rasera det. Fem år.

Till vänster guldyra 2011. Till höger depp efter degraderingen till superettan 2016.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) tummar på den överdimensionerade checken i papp. På den står skrivet summan: 16 403 564 kronor. Det är den 12 oktober 2012, och Danielsson skiner i kapp med ordförande Claes Ohlsson, styrelseledamoten Anders Williamsson och klubbdirektören Paul Myllenberg som representerar HIF.
Efter nettoförsäljningar av spelare motsvarande 50 miljoner har HIF getts, och tagit, möjligheten att återbetala en efterhängsen skuld till kommunen.
– Det här har alltid funnits med i den politiska debatten. När man har pratat om HIF så har skulden funnits med, konstaterar Peter Danielsson.
Läs också Det totala haveriet inför öppen ridå
När förhandlingsbordet är rensat belönas HIF per omgående med att diskussionen om en ombyggnad av Olympia tar fart. Vad Danielsson och övriga politiker inte känner till är att folk runt fotbollen i HIF gnisslar tänder över skuldsaneringen. De föredrar att skattebetalarnas miljoner investeras i spelartruppen.
12 oktober 2012 – en historisk dag. HIF är skuldfritt. Märkligt nog blir detta också början på raset för HIF.Bild: Sven-Erik Svensson
Knappt ett år tidigare dansar staden och fansen firar. HIF trycker in titel efter titel i prisskåpet och utmålas som svensk fotbolls nya dynasti.
Men fallet har redan börjat. Främst genom att kostnaderna för fotbollen skenar.
Under 2010 – guldtränaren Conny Karlssons första säsong i klubben – uppgår posten i budgeten till 30 miljoner. Två år senare har kostnaden ökat till 43 miljoner. När samtidigt tunga intäkter i form av spelarförsäljningar, och avancemang till Champions Leagues gruppspel, uteblir tvingas HIF-styrelsen till att paniktrampa på bromsen.
För att få ihop siffrorna underbalanserar styrelsen budgeten och hoppas på extraordinära händelser. Trots den allvarliga ekonomiska situationen väljer man att lätta på bromspedalen för att lösa ersättaren till Conny Karlsson. HIF köper loss Roar Hansen från Öster för en miljon inför säsongen 2013.
3 december 2012: Roar Hansen presenteras som ny tränare i HIF efter att ha köpts loss från sitt kontrakt med Öster.Bild: LENNART MÅNSSON
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut summerar sommaren 2013 med ordet "lagomsommar", vilket på SMHI-språk betyder att årstiden ofta bjudit på värme, men utan alltför påfrestande värmeböljor.
I HIF ser den ekonomiska prognosen dystrare ut. I slutet av sommaren tar styrelsen därför ett beslut om en rejäl kostnadsbesparing. Det ska skäras på fotbollssidan, samtidigt är förändringar och personalbesparingar beslutade att ske på kansliet. Bland annat bestäms att sparka marknadschefen Richard Nilsson och försäljningschefen Christian Nilsson.
Men ingenting händer.
Personalen blir kvar och kostnadsreduceringarna uteblir. Styrelsen är ovetande. De ansvariga tror att budget hålls och att sparpaketet verkställs enligt plan.
Istället fortsätter miljonrullningen. När bokslutet för året summeras har den budgeterade förlusten på sju miljoner kronor i själva verket växt till 21 miljoner. Mellanskillnaden står huvudsponsorn Resurs Bank för. Ett faktum styrelse och klubbledning väljer att mörka. Först när Helsingborgs Dagblad granskar bokslutet och avslöjar turerna klarnar bilden för medlemmarna.
När HIF tror sig kunna andas lite lättare dras föreningen plötsligt ner i ett svart hål.
30 mars 2014: Tillresta Djurgården-supportrar på plats i Helsingborg. Den allsvenska premiären blev en mörk dag.Bild: Tobias Andersson
Redan före säsongspremiären 2014 är hotbilden tydlig.
Rekordmånga Djurgårdsanhängare har sökt sig till Skåne eftersom Rögle på lördagseftermiddagen har match mot Djurgården i Ängelholm. Det är stökigt i Lindab arena, och i centrala Helsingborg stormas en restaurang och besökare misshandlas brutalt.
Våldet intar Helsingborgs gator även på söndagen. Det eskalerar och leder bland annat till att stadens invånare drabbas och en Djurgårdssupporter mister livet.
Direkt på morgonen efter tragedin går HIF in i vad som närmast kan beskrivas som stabsläge. Den största logen på västra läktarens fjärde våning blir sambandscentral. En professionell krishanterare från Stockholm ansluter. Han samlar nyckelpersoner runt sig. I rummet finns förutom krishanteraren även HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg, den kommersielle chefen Joel Sandborg, supportersamordnaren Alexander Ström samt kommunikationschefen Frederik Ericsson.
Initialt är även ordförande Claes Ohlsson med. Men efter att han ringt runt till samarbetspartners och haft den första kontakten med staden klipps han efter gemensamt samråd bort från den grupp som ska ta HIF genom sina tuffaste dagar i klubbens drygt hundraåriga historia.
Klubben ska tala med en röst, och den tillhör Myllenberg. Claes Ohlsson reser till Spanien.
Helsingborg blir ett slagfält. En Djurgårdensupporter mister livet vid Kärnan.Bild: Britt-Mari Olsson
Parallellt med klubbens arbete utlyser HIF:s supporterklubb Kärnan en manifestation.
Dåvarande ordförande Martin Nilsson hoppas på att ett hundratal helsingborgare ska ta sig till platsen där en Djurgårdssupporter avlidit ett drygt dygn tidigare. Det kommer drygt 5 000 personer till Terrasstrapporna. Supportrarna tar avstånd mot det avskyvärda. Manifestationen blir ett uppvaknande.
De två största supportergrupperingarna runt HIF talar om rannsakan och ansvarstagande. I ett öppet brev som bland annat publiceras i Helsingborgs Dagblad skriver de:
Vi kommer att jobba för en sundare men fortfarande levande läktarkultur runt HIF:s matcher. I detta ingår att vi kommer bli mer restriktiva med vilka sånger och ord som används på våra läktare. Ingen pyroteknik kommer att användas på våra läktare i väntan på att vi ser resultatet av regeringens pyroteknikutredning. Precis som tidigare kommer vi verka för nolltolerans mot inkastade föremål. Vi har fullt förtroende för Supporterklubben Kärnan och vi står bakom styrelsens arbete med att staka ut vägen för en sundare supporterkultur kring Helsingborgs IF.”
13 april 2014: Klubbdirektör Paul Myllenberg delar ut det omtalade kontraktet utanför Olympia.Bild: NILS JAKOBSSON
Parollen ”Det räcker nu” sprids och får effekt. Supportrarna står för tydligheten. Efterspelet infekteras genom att lekmän ges utrymme i debatten, vilket leder till att staden och HIF står med hela ansvarsbiten. Samtidigt blir klubben allt otydligare i sina försök att nå ut med budskap.
Gruppen runt krishanteraren skapar ett dokument som åskådarna på Olympia förväntas ta del av.
– Jag hör inte av någon förrän Alexander Ström ringer ner och berättar att det nu är sagt att dokumentet ska skrivas på. Då kom debatten om kontrakt, berättar ordförande Claes Ohlsson.
Det handlar om elva tämligen självklara ordningsregler. Men HIF:s kommunikation är dubbeltydig och rörig under de ödesdigra dagarna.
Victor Pálsson, Roar Hansen, Markus Holgersson och HIF:s sportchef Jesper Jansson under en presskonferens i augusti 2014 i Helsingborg.Bild: PETTER ARVIDSON
Sverige har avslutat midsommarfirandet och det pågår ett fotbolls-VM i Brasilien. Den 23 juni spelas fyra matcher, bland annat tvålar värdnationen Brasilien till Kamerun med 4–1.
Samma dag går HIF ut på sin hemsida och berättar att klubbchefen Paul Myllenberg får lämna. Några veckor senare drabbas marknadschefen Richard Nilsson av samma öde.
HIF sladdar i allsvenskan. Klubben beslutar sig för att agera. Mikael Dahlberg, Johan Mårtensson, Darian Bojanic, Victor Palsson, Markus Holgersson och Jordan Larsson ansluter under ett aggressivt sommarfönster. Värvningarna är relativt billiga i anskaffning och blir en injektion.
Nästa dramatiska händelse inträffar när de flesta svenska fotbollsögon är riktade åt ett annat håll. Kvällen den 27 augusti 2014 tar Malmö plats i Champions League, och blir i ett nafs Sveriges rikaste fotbollsklubb genom tiderna.
Även HIF:s definitiva förändring börjar där och då. Sajten Fotbolldirekt berättar strax innan midnatt att sportchefen Jesper Jansson, från sin semester i Kroatien, sagt upp sig. HIF tas på sängen.
Jesper Jansson.Bild: Britt-Mari Olsson
Samtidigt trycker Jesper Jansson, utan att veta om det, på startknappen till ett förändringsarbete klubben velat få till stånd. Sportchefen sätter allt på ett kort. Inom loppet av det år som uppsägningstiden gäller vill han få HIF på ett nytt spår där övrig klubbadministration ska underställas fotbollen.
Hans dagar är därmed räknade. Istället tas sysslan över av styrelseledamoten Anders "Swiss" Svensson.
Några dagar senare bjuds en av Helsingborgs Dagblads reportrar in till Anders Svenssons kontor. Runt bordet sitter förutom ”Swiss”, tränaren Roar Hansen och nye klubbdirektören Joel Sandborg. De vill förklara vad som är på gång.
Det visar sig att även Jesper Jansson befinner sig i lokalerna. Han sitter bakom en stängd dörr i ett angränsande rum tillsammans med klubbens nye kommunikationsansvarige Claes Pihlgren. Alla parter har före mötet med tidningen jobbat fram en strategi som ska signalera enighet utåt i en djupt oenig förening. Bilden som förmedlas är också tydligare än den varit tidigare.
I samma ögonblick som kaffet hälls upp runt bordet syns Jesper Jansson backa ut sin bil från parkeringen utanför. Han slänger en hastig blick mot fönstret innan han vänder huvudet bakåt och fortsätter backa.
Precis där och då är han definitivt historia i HIF.
Föreningen har valt en ny väg. Anders Svensson tar över det operativa ansvaret som sportchef under det som beskrivs som en övergångsperiod.
Roar Hansen.Bild: LENNART MÅNSSON
Vidare slopar nya HIF en traditionell uppdelning med tränare och sportchef. Klubben planerar att ligga i framkant. I organisationsförslaget får en manager totalt ansvar över fotbollen, samtidigt som personen ska leda föreningens A-lag.
Fotbollsutskottet, med Anders Svensson i spetsen, mejslar ut en kravprofil samtidigt som potentiella kandidater skrivs ner. Mikael Stahre, Jörgen Lennartsson, Peter Gerhardsson och Henrik Larsson finns alla med på bruttolistan.
Roar Hansen har köpts loss från Öster för att vårda och utveckla den långsiktiga röda tråden under tre år (med option på ytterligare två). Hans namn är raderat från listan. Även den nya arbetsbeskrivningen vilar på värdeordet långsiktighet. Det är anledningen till att föreningen vill satsa på ett treårigt avtal med kandidaten som nappar. Trots alla rutinerade namn på listan väljer ansvariga till slut att lägga hela det stora ansvaret i händerna på den med minst tränarerfarenhet.
Sportchef Svensson har ett känsligt läge att hantera när han sonderar terrängen med sin gamle lagkamrat från det allsvenska avancemanget 1992. Falkenberg är indraget i bottenstriden av allsvenskan och sliter för varje poäng som kan rädda hallänningarna kvar i högsta serien. Samtidigt förbereder Roar Hansen laget för träningar och matcher, ovetande om vad som är på gång att ske.
Roar Hansen är en slagen man. I omgång 22 förlorar HIF med 1–4 hemma mot Halmstad. Krav på hans avgång börjar höras allt starkare från läktarhåll. Laget stabiliseras något på hösten, men förlorar de tre avslutande matcherna och slutar nia i tabellen. Då har redan en liten grupp i och kring föreningen, bakom tränarens rygg, stakat ut en ny framtid för HIF där Roar Hansens roll är marginaliserad.
Bild: PETTER ARVIDSON
Den lilla gruppen kring sportchef Svensson jobbar intensivt med att lägga pussel. De är allt mer övertygade om att Henrik Larsson är rätt namn för managerrollen.
– Det var fotbollskunniga människor i och utanför klubben som hjälpte till. Kalla det rådgivare, säger Anders Svensson.
Gruppens medlemmar beslutar sig för att gå på avslut. I Henrik Larsson får de ett namn som kan lyfta klubben och se till att det tilltufsade och nedsolkade klubbmärket återfår sin forna glans.
Den tilltänkte HIF-managern har egentligen endast ett krav. Den fotbollsbudget som tilldelas är den han behöver förhålla sig efter. Obehagliga uppvaknanden längs vägen vill han inte ha. Henrik Larsson får redan där löftet om 30 miljoner kronor.
Alla vet precis förutsättningarna. Ansvaret blir Henrik Larssons fullt då han känner sig redo att ta jobbet.
– Det viktiga var att han insåg uppdraget att det inte var en storsatsning de närmsta åren. Det var viktigt för oss att inte ha gulddrömmar eller att han tog jobbet med storsatsning i tankarna, säger Anders Svensson.
Jag känner en viss sorg, men också en viss glädje och ser möjligheterna
Onsdag 5 november, sex dagar innan Henrik Larsson är tänkt att presenteras, informeras övriga i styrelsen i samband med styrelsemötet högst uppe i det pampiga huset på Järnvägsgatan 11. Ledamöterna får, av den förre styrelseledamoten Berth Lindén, först en genomgång lång som ett ösregn om en managerrollens utformning. Därefter får de reda på att det är HIF:s framtid och att Henrik Larsson ska bli det. Med stor förvåning mottar styrelsen informationen då klubben valt en helt ny inriktning utan hela styrelsens vetskap. Men efter en lång och ingående diskussion ställer sig samtliga positiva till lösningen.
– Mina grannar ute i Stidsvig blev nog chockade i onsdags morse, när det rullade in en viss bil till ett frukostmöte där två kompisar pratade om HIF:s framtid. Jag känner en viss sorg, men också en viss glädje och ser möjligheterna, säger Roar Hansen några dagar senare på presskonferensen när uppgörelsen presenteras.
Där vid köksbordet i Stidsvig sitter Roar Hansen och Henrik Larsson – båda tränare sprungna ur den Nordvästskånska breddfotbollen – och inser att förändringens vindar blåser i HIF. Den ene får den i ansiktet, den andre känner den i ryggen.
– Henrik Larsson var hela tiden mån om att det skulle gå bra för Roar, att han skulle landa mjukt, säger en källa runt föreningen.
Henrik Larsson.Bild: PETTER ARVIDSON
Roar Hansen hamnar ute i kylan. Men uppträder lojalt. Den 7 november träffas en kvartett hemma hos Henrik Larsson. Förutom de två tränarna befinner sig klubbdirektör Joel Sandborg och kommunikationsansvarige Claes Pihlgren i samma rum.
Den stora nyheten om hemvändaren Henrik Larsson som ytterst ansvarig för hela fotbollen i hemstadens största klubb får inte slarvas bort. Alla är överens om att det är ytterst noga med att det inte ska se ut om som att Roar Hansen fått sparken.
– Roar har kontrakt med HIF även 2015. Från vår sida är förtroendet för honom orubbat, hävdar Anders Svensson i Helsingborgs Dagblad samma dag som kvartetten hemma hos Henrik Larsson gör upp planerna för den kommande presskonferensen.
På måndagsförmiddagen är Larsson på plats i Falkenberg och informerar spelartruppen om att hans sejour i klubben blir endast ettårig. Samtidigt förhandlar Henrik Larssons fru Magdalena med HIF:s ansvarige om detaljerna i avtalet.
Det var ju intressant. Jag har ingen aning.
Under tiden sitter Helsingborgs Dagblads sportredaktion på uppgifterna om tränarbytet. Informationen är tillräckligt vattentät och kontrollerad för att publiceras. Ansvarige reportern söker HIF för kommentarer. Utan resultat. Varken klubbdirektör, ordförande, kommunikationsansvarig eller tillförordnade sportchefen Anders Svensson svarar. När ett sådant mönster uppstår faller de sista pusselbitarna på plats.
Så småningom nås även den åsidosatte sportchefen Jesper Jansson.
– Det var ju intressant. Jag har ingen aning. Det får du fråga någon annan, säger Jansson, om avslöjandet som snart ska kablas ut.
Minuterna efter att Jesper Jansson pratat med tidningen informeras han av Anders Svensson vad som är tänkt att hända under tisdagen. Först då inser Jansson vad som pågått bakom hans rygg de senaste veckorna.
Den sista finishen läggs på de första texterna och krönikorna till hd.se.
Det visar sig att HIF vid den tidpunkten får helt rätt i att Henrik Larssons namn har en dragningskraft. Nyheten blir i det närmaste global, och panik uppstår på HIF:s kansli på Rundgången.
Clas Ohlson, Roar Hansen och Henrik Larsson finns vid podiet när Larsson presenteras. Han har skrivit på ett kontrakt över tre år, han ska enligt egen utsago ”sanera, stabilisera, lämna över”.Bild: LUDVIG THUNMAN
Claes Pihlgren har haft en intensiv tid som kommunikationsansvarig i HIF, men han vet hur man smäller ihop en presskonferens. Han och HIF sätts på prov när nyheten är ute.
– Jag tog kontakt med Joel Sandborg och andra i klubben. ”Vi kommer inte att vara tvåa, trea eller ens fyra på bollen om vi väntar till tisdagen.” Det var bara att styra om, säger Claes Pihlgren när han minns tillbaka.
Claes Ohlson, Roar Hansen och Henrik Larsson rings in och förs upp till den Västra läktarens fjärde våning i god tid för att inte anlända samtidigt som media.
– Man vill ju ändå han någon sorts dramaturgi i det hela. Henrik, som jobbat i så mycket större klubbar än HIF, fattade direkt och var på plats snabbt, berättar Claes Pihlgren.
Uppe på den gamla västra läktarens fjärde våning dras de sista detaljerna upp. Det är också där Henrik Larsson skriver på kontraktet, knappt minuter innan de går en trappa ner för att ge HIF behövligt strålkastarsken.
Henrik Larsson in action från HIF-bänken.Bild: PETTER ARVIDSON
Lösningen Henrik Larsson är en billigare lösning än Roar Hansen. Enligt flera av varandra oberoende uppgifter får han en månadslön på 75 000 kronor, med en stegring på tio tusen kronor år två.
– Det var mycket praktiskt råddande, men jag hade hela organisationen till mitt förfogande och trots att vi fick jobba snabbt blev det som vi ville, säger Claes Pihlgren.
Trion Claes Ohlson, Roar Hansen och Henrik Larsson sätter sig vid podiet. Roar Hansens plats är mitten. En planerad markering för att visa att Roar Hansen inte på något sätt befinner sig ute i kylan.
Strax efter klockan 17.00 tar ordförande Claes Ohlson till orda.
– I kölvattnet av den gångna säsongen så har klubben känt att vi är i behov av att ta ett helhetsgrepp och översyn av HIF:s fotbollsorganisation, säger Claes Ohlson.
– Vi har valt att göra den här förändringen för att HIF har en bibehållen hög ambition gällande sportsligt resultat.
Därefter lämnar HIF-basen över ordet till Henrik Larsson.
– Det är framför allt att jag har något att erbjuda. Ekonomin är inte den bästa, men samtidigt är det en spelargrupp som har, enligt mitt sätt att se på det, en väldigt stor potential.
Arnór Smárason var "för dyr" för Henrik Larssons HIF.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Henrik Larssons kontrakt över tre år paketerar han själv i orden "sanera, stabilisera, lämna över”.
Att saneringen är i fokus är Arnor Smarason det tydligaste beviset på. När islänningen skrev på 2013 fick han ingen sign on-bonus vilket innebär att mittfältaren istället kostar HIF 100 000 kronor i månaden. Redan i januari 2015 gör Henrik Larsson klart i tidningen att Smarason är för dyr och att han vill bli av med den kostnaden. Men det är först efter säsongen Smarason gör klart med Hammarby.
Jag är inte den som lägger mig i allt och ska välja färg på strumporna.
Även utanför planen går det trögt med transfers. Jakten på såväl klubbdirektör som ordförande drar ut på tiden. I det senare fallet har valberedningen en lång lista med kandidater. De ringer dessa och försöker övertala dem i två omgångar innan Sten-Åke Tjärnlund till slut nappar.
– Jag är inte den som lägger mig i allt och ska välja färg på strumporna. Henrik Larsson tar ansvar för fotbollen och klubben har en stark klubbdirektör i David Brodetsky (stannar ett år) som tar det operativa ansvaret. Det är viktigt att ha en tydlig rollfördelning. Och jag har tilltro till människor och deras förmåga. Men jag vill bidra till att utveckla HIF, säger Sten-Åke Tjärnlund i sin första intervju som nominerad till posten – inte många velat ha.
September 2015: Emil Krafth lämnar HIF för italienska Bologna.Bild: PETTER ARVIDSON
I september samma år är HIF inblandat i en omtalad övergång. En ryggskadad Emil Krafth som fick lämna återbud till 2015 års stora skyltfönster, U21-EM, lyckas ändå dra åt sig intresse. Italienska Bologna köper högerbacken för fem miljoner kronor.
Dock visar det sig att efter att fyra externa finansiärer, inklusive storsponsorn Resurs Bank, får ersättning är spelaren intecknad till över 100 procent. Jere Uronen, Ema Boateng och Robin Simovic är ytterligare tre spelare som manager Henrik Larsson säljer. Men transferintäkterna är, trots att trion sitter på kontrakt, allt för blygsamma. Därför kommer också försäljningarna att bli rena förlustaffärer.
Förväntar ni er SM-guld? Det tror jag inte på även om vi kan drömma om det
Sportsligt sett slutar HIF åtta. En placering bättre än året före. Vilka förväntningar ska fansen ha när HIF går in i säsong två med Henrik Larsson? I en lång intervju i Helsingborgs Dagblad den 17 januari svarar managern:
– Förväntar ni er SM-guld? Det tror jag inte på även om vi kan drömma om det. Ska vi vara topp fyra? Kan bli tufft. Topp sex då? Kanske.
Senare bekräftar lagkaptenen Peter Larsson att målsättningen är att hamna bland de sex främsta i allsvenskan.
14 mars 2016: HIF:s ordförande Sten-Åke Tjärnlund under Helsingborgs årsmötet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Ett HIF-årsmöte lockar alltid storpublik. Medlemmarna är lojala och med åren har de blivit allt mer insatta och kräver insyn och svar. 14 mars intar de Sundspärlan. Förberedda och laddade med frågor.
Frågorna rör bland annat det så kallade Largardére-avtalet samt utgifterna. En frågeställare undrar varför fotbollsbudgeten överskridits med 3,5 miljoner kronor från satta 30.
Det blir Jonas Eidevall, ny i staben kring Henrik Larsson, som får den uppgiften.
Vad är det ni inte fattar?
På morgonen tar Eidevall hjälp av den förre ekonomichefen Robin Lundgren för en duglig förklaring. 3,5 miljonerna är fortsatt 3,5 miljoner i den totala budgeten. Men Jonas Eidevall lyckas i alla fall nå ut till medlemmarna med sitt synsätt på ekonomin. Värre är det för ordförande Sten-Åke Tjärnlund:
– Vad är det ni inte fattar?
Till slut brister det för HIF:s ordförande när han inte har några svar gällande det Lagardére-avtal som är tänkt att rädda HIF:s finanser genom en omförhandling. Stämningen på Sundspärlan övergår från kontrollerat ifrågasättande till pinsam. Det blir knäpptyst. 290 röstberättigade medlemmar sitter med tappade hakor, nyss utskällda av sin ordförande för att de önskat svar. Säsongen 2016 är igång.
10 april 2016: Adam Eriksson deppar efter ännu ett Hammarbymål.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Fansen skriker ut sitt missnöje med Henrik Larsson efter 1–5-förlusten mot ett svagt Hammarby.
HIF-managern skriker tillbaka. Därefter går han den långa tunga vägen under arenan. Likt en modern version av ”Via Dolorosa.”
I slutet av ”Smärtans väg” ligger omklädningsrummet. Managern kliver in och stänger dörren med en smäll. Efter en dryg timme kommer spelare ut, gör intervjuer och håller uppe fasaden som de gjort under stora delar av säsongen. Utåt visas enighet, men det pyr i truppen.
Henrik Larsson ställer offentligt sin plats till förfogande. Han klargör för den församlade presskåren att han omedelbart tänker ta upp situationen med sin styrelse. Alla som hör det vet att det i grund och botten är spel för gallerierna, det är en ickefråga. En helt anonym styrelse mot ikonen. Henrik Larsson sitter säkert.
Kvällståget tar ett slaget HIF söderut. Henrik Larsson sitter för sig själv. På hela resan yppar han inte ett ord.
27 omgångar återstår. Ett HIF med Henrik Larsson som lok hittar aldrig upp på spåret igen.
29 maj 2016: Meste HIF:aren Christoffer Andersson hyllas på Olympia.Bild: PETTER ARVIDSON
350. Allt sedan det stod klart att Christoffer Andersson inte fick förlängt kontrakt med HIF efter säsongen 2014 har siffrorna gnagt i honom.
Han hade endast sju matcher kvar till rekordet att bli HIF:s främste allsvenska spelare genom tiderna. Sex ynka matcher.
Efter att Andreas Landgren, Jonathan Olsson och Viktor Ljung alla skadat sig ställer plötsligt Henrik Larsson frågan till Christoffer Andersson. Kan han tänka sig att bli reserv till reserven?
Lojalt träder veteranen in under fanorna. Sedan händer det osannolika. Klockan är 19.25 torsdagen 26 april när Christoffer Andersson byts in mot AIK.
När vårsäsongen avslutas mot IFK Göteborg är Christoffer Andersson på plan. Samma klubb han debuterade mot 1997. Exakt 350 matcher senare sluter han cirkeln.
8 maj 2016: Jordan Larsson och Matthew Rusike jublar efter derbysegern mot MFF.Bild: PETTER ARVIDSON
Jordan Larssons vår är bra. HIF har fått en stjärna i ett profilfattigt lag. Men när anfallaren är som hetast meddelas att han inte gör några intervjuer.
I början av sommaren belönas han med en plats i U21-landslaget där han också blir målskytt i debuten.
Fredagen 17 juni, nyss hemkommen från landslaget, skadar Jordan Larsson ett knä under träning. Han magnetkameraundersöks, men klubben försöker att mörka skadan och säger att frånvaron handlar om "ett individuellt upplägg." Det är transfertider och en frisk Jordan Larsson är en potentiell försäljning.
Torsdagen 14 juli blir HIF-anfallaren så uttagen i det svenska OS-landslaget. Han blir därmed klubbens första OS-deltagare på 24 år och när de flesta klubbar stoppat sina spelare lyfter förbundskapten Håkan Ericson fram HIF som ett bra exempel. Då förbjuds Jordan Larsson på nytt att tala med pressen.
Till slut blir det inget OS-äventyr alls för Jordan Larsson och han stannar också kvar i HIF efter en märklig – och tyst sommar.
16 oktober 1016: Matt Pyzdrowski och resten av HIF inkasserar ännu en förlust. Denna gång mot Elfsborg.Bild: JÖRGEN JARNBERGER
HIF fortsätter att rada upp förluster. Förlusten mot Elfsborg blir nummer nio på tio försök. Det råder ett missnöje i spelartruppen, men styrelsen ger HIF-managern fortsatt förtroende. Elfsborgsmatchen blir också Linus Hallenius sista i HIF-tröjan, åtminstone under säsongen 2016. Anfallaren, som skulle bli Henrik Larssons profilvärvning, ställs först utanför truppen och inför kvalmatcherna mot Halmstad petas han helt. Det står klart att allt inte är frid och fröjd.
Jordan Larrson har gjort 1-0 i det andra kvalmötet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Efter 1–1 på bortaplan ställer ett ängsligt HIF upp på Olympia. Stämningen är på topp och sångerna växlar mellan Södra ståplats och Östra. Klockan går. 0–0 räcker visserligen, men Halmstad pressar på. Matt Pyzdrowski står för en makalös räddning på Fredrik Olssons skott. I det enda solida anfallet under matchen lyfter Jordan Larsson in 1–0 och vill ta hela Olympia i sin famn.
En kvart, och två Halmstadsmål, senare är scenen totalt förändrad.
Huliganer spatserade in på Olympias gräsmatta efter att kvalförlusten är ett faktum och gav sig på Jordan Larsson.Bild: LUDVIG THUNMAN
Huliganer tar sig obehindrat in på planen via en smal trappa. Jordan Larsson står närmast. Han attackeras och den rödblå tröjan slits av hans kropp.
Läs också ”Det är aldrig okej att gå på fysiskt”
Den sista bilden vi får av HIF i allsvenskan är maskerade män som går till attack. HIF åker ner en division, men tar samtidigt ännu flera kliv tillbaka.
Olympia är tomt. Regnet öser ner. HIF spelar i superettan 2017.
Resan tog fem år.
20 november 2016: Fiaskot är fullbordat. HIF är inte längre ett allsvenskt lag.Bild: LUDVIG THUNMAN

HIF:s tränare sen 1999

2015- : Henrik Larsson
2013-14: Roar Hansen
2012: Åge Hareide
2010-12: Conny Karlsson
2008-09: Bo Nilsson
2006-07: Stuart Baxter
2006: Hans Eklund
2002-06: Peter Swärdh
2002: Sören Cratz
2000-01: Nanne Bergstrand
1999: Åge Hareide

HIF:s placeringar sedan 1999

2016: 14
2015: 8
2014: 9
2013: 5
2012: 6
2011: 1
2010: 2
2009: 8
2008: 4
2007: 8
2006: 4
2005: 6
2004: 10
2003: 6
2002: 4
2001: 5
2000: 2
1999: 1
* Fram till 2007 var det 14 lag i allsvenskan
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen