Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya sjukhusbyggnaden får fem våningar

Fyra, tre eller fem våningar? Hur högt blir egentligen nya byggnaden på lasarettsområdet? Efter flera turer är svaret fem, men sett till storlek blir det som det var tänkt från början.

På tisdag morgon, innan regionpolitikerna drar igång november månads fullmäktigemöte i Kristianstad, ska regionstyrelsen samlas och bland annat besluta om byggnationen på Helsingborgs lasarett.
På bordet ligger ett förslag att nya sjukhusbyggnaden, som ska uppföras vid Södra Stenbocksgatan, ska bestå av fem plan. Men i realiteten innebär förslaget en återgång till det det ursprungliga fyravåningshuset. Hur går detta ihop?
– Det går att räkna våningsplan på olika sätt och antingen ta med det som finns under marken eller inte. Dessutom blir byggnaden i suterräng, så beroende på varifrån man ser huset blir det fyra eller fem våningar. Men för att undvika begreppsförvirring så räknar vi nu de plan som ska innehålla sjukvårdsverksamhet och då blir det fem våningar, säger David Olerup, huvudprojektledare för Nya sjukhusområdet Helsingborg.
I de ursprungliga planerna skulle de fyra nya kuberna vara fyra våningar höga. Det bantades till tre. En fjärde våning är aktuell igen, men beskrivs numera som våning fem.Bild: Schmidt Hammer Lassen Architects K/S
Bakgrunden till tisdagens beslut har HD beskrivit tidigare. Sedan lasarettets om- och tillbyggnad beräknats bli en halv miljard dyrare än först tänkt, beslutades för ett år sen att spara bort en våning på den nya sjukhusbyggnaden som ska uppföras. Då talade man om att gå från fyra till tre våningsplan.
I somras kom nya bud. Konsekvenserna av neddragningen hade inte utretts ordentligt och ansågs bli omfattande. Framför allt visade beräkningar på kraftigt minskat antal vårdplatser i slutet av byggtiden, när västra flygeln ska evakueras.
Läs också Insparad fjärde våning är nu aktuell igen
– Lasarettsbygget innebär komplicerad logistik. Olika verksamheten måste flytta vartefter som vi bygger om, säger David Olerup och förklarar att omflyttningarna blir enklare och fler vårdplatser kan hållas öppna om man håller fast vid den ursprungliga storleken.
Det kommer ändå bli en brist på drygt 20 vårdplatser när västra flygeln ska börja byggas om ungefär 2023.
– Varje flygel tar mellan 1,5 och 2 år att bygga om. Västra flygeln ska byggas om sist och det ger gott om tid att planera för hur frågan om vårdplatser ska lösas då, säger David Olerup.
Alla om- och nybyggnader beräknas vara klara 2025, ett par år senare än vad som sagts från början. Slutnotan är beräknad till 6,1 miljarder kronor.
Gå till toppen