Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjöpungar kan minska övergödning

En liten försöksodling med sjöpungar långt ut i Skälderviken, ska ta reda om de trivs och kan föröka sig i vattnets salthalt. Om testet ger bra resultat kan sjöpungsodlingar hjälpa till att minska övergödningen från Görslövsån.

Ett försök att odla sjöpungar har inletts i Skälderviken. Företaget Marin Biogas har större försöksodlingar i Bohuslän, där vattnet är saltare.Bild: Fredrik Norén/Marin Biogas
Miljöpartiet i Höganäs har i en motion förslagit att kommunen ska undersöka möjligheterna att i ett leaderprojekt odla sjöpungar i Skälderviken. Sjöpungar används till att producera biomassa till bland annat biogas och fiskfoder. Men sjöpungar tar också upp kväve och forsfor och skulle därför kunna minska på den övergödning som kommer via Görslövsån.
Marin Biogas har stora försöksodlingar i Bohuslän, nu har de också placerat odlingsband lång ut i Skälderviken för att undersöka möjligheterna för odling av sjöpung.
– Det är en oerhört spännande utmaning. Vi ska se hur de tål salthalten i Skälderviken, de kan vara svåra att få att föröka sig, säger Fredrik Norén, ansvarig för forskning och utveckling på Marin Biogas.
Sjöpungen trivs bäst i saltrikt vatten. Vid försöksodlingarna i Bohuslän har vattnet en salthalt på 25 - 30 promille. Det är nästan dubbelt så mycket som havet i Skälderviken. Där är vattnet skiktat, bräckt vatten från Östersjön och Öresund möter saltare vatten från Kattegatt. Det ger en salthalt på 10 till 15 procent i den övre delen av vattnet, där odlingen måste ske.
Så här ser en sjöpungsodling ut under vattenytan.Bild: Fredrik Norén/Marin Biogas
– Sjöpungen klarar sig ned till 12 promille, men hur påverkas den av den lägre salthalten. Det är en sak att överleva och en annan att växa till sig. Klarar den det, säger Richard Åkesson, kommunekolog i Höganäs.
Han är den som lyckats få Marin Biogas att göra sjöpungsförsöket i Skälderviken och han har också, tillsammans med Sverker Tingdal, stadsmiljöchef, skrivit ett yttrande till miljöpartiets motion.
Försöket i Skälderviken består av ett antal 15 meter långa odlingsband, de hänger ned i vattnet från två meters djup. Sjöpungar finns naturligt vid Kullaberg på 15 - 20 meters djup. De tas till Marin Biogas laboriatorium i Lysekil och befruktas på konstgjord väg innan de sätts ut i Skälderviken.
En omgång sattes dit i höstas men den har inte visat på någon tillväxt.
– Det är en biologisk utmaning. Sjöpungen vill föröka sig intill sina gamla kolonier vid Kullaberg. Vi ska göra ett nytt försök i maj, det är sjöpungens naturliga förökningsmånad, säger Fredrik Norén.
Sjöpungar tar upp fosfor och kväve. Om man odlar ett hektar så fångar det upp 25 ton kväve och 1 ton fosfor.
Gödning från åkrarna rinner ned i Görslövsån och vidare ut i Skälderviken.Bild: Stefan Ed
– Som jämförelse kan man säga att om man odlar sjöpungen på fyra hektar i Skälderviken, så skulle det fånga upp allt kväve från Görslövsån. En till två hektar skulle fånga upp allt fosfor. Jag tycker det låter intressant, säger Richard Åkesson.
När nya odlingsband placerats ut i Skälderviken i maj så tar det inte så lång tid innan man ser hur sjöpungen reagerar på salthalten.
– Till sommaren vet vi om det lyckas, säger Fredrik Norén.
Kommunstyrelsen föreslår att miljöpartiets motion avslås i kommunfullmäktige på torsdag. I väntan på att försöket i Skälderviken slutförs.
– Vattnet i Bohuslän är riktigt atlantvatten, det är svårt att veta hur mycket Skälderviken duger till, säger Richard Åkesson.
Långt ut i Skälderviken testas om det går att odla sjöpungar.Bild: Johan Persson
Sjöpungar
Är en påsliknande filtrerare som tillhör manteldjuren.
Sjöpungar förekommer i alla hav med cirka 1850 arter, varav cirka 20 är vanliga att finna vid den svenska västkusten.
Föds som bilaterala larver. Bosätter sig ofta på stenar eller liknande, får en säckliknande form och äter sedan upp sin "hjärna", för att spara energi.
Gå till toppen