Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skådespelare och aktivist från Jemen blir Helsingborgs första fristadskonstnär

Abduljabbar Alsuhili från Jemen kommer under de närmaste två åren att ha en fristad i Helsingborg.

Abduljabbar Alsuhili från Jemen blir den första fristadskonstnären i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Den jemitiske komikern, skådespelaren och aktivisten blir därmed Helsingborg stads första fristadskonstnär.
– Vi är väldigt stolta och glada på kulturförvaltningen att vi nu fått hit den första fristadskonstnären. Det går helt i linje med det arbete för kultur och demokrati som vi bedriver, säger Bibi Hidén, kulturdirektör i Helsingborg.
Hon har inte själv så god kännedom om Abduljabbar Alsuhili.
– Men det beror också på att allting kring detta har omgärdats av mycket sekretess. Däremot så har vi en handläggare som vet betydligt mer och som kommer att stödja den här personen under de kommande två åren, säger Bibi Hidén.
Läs också "Komedin var revolutionens språk"
HD:s kulturredaktör Johan Malmberg är den första som har intervjuat Abduljabbar Alsuhili. Han tycker att det är "ett jättebra val".
– Det här är en ung människa som kom fram under den arabiska våren. Nu får han en plattform här och kan jobba med att nå ut med sin Youtube-kanal, säger Johan Malmberg.
– Sen är det bra att Helsingborg äntligen nu börjar ta emot fristadskonstnärer. Det blir den andra komunnen i Skåne, efter Mamö, som tar kommer att fungera som fristadskommun. Men det finns andra sånska kommuner som också är på gång.
Abduljabbar Alsuhili kommer under två år framöver att få boende och stipendium från Helsingborg stad.
Gå till toppen