Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Man döljer ett politiskt misslyckande med bidragen”

Sociologen Roland Paulsen vid Lunds universitet är inte förvånad över hur oblygt arbetsgivare jagar arbetsförmedlingens skattepengar. Arbetsmarknadspolitiken bäddar för det, menar han.

– Det säger sig självt på något sätt. Det här är inte något som man kan hålla på med och förvänta sig att marknaden fungerar som vanligt. Det leder till att marknaden anpassar sig och att företag nischar sig att utnyttja de här resurserna, säger han.
Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet.Bild: Lunds universitet
Roland Paulsen är kanske den forskare som har bäst inblick i arbetsförmedlarnas vardag. För något år sedan bedrev han ett forskningsprojekt som bland annat innebar att han vistades under en längre period på ett arbetsförmedlingskontor. Efteråt skrev han boken ”Vi bara lyder: en berättelse om Arbetsförmedlingen”.
Läs också Sökes: Anställd med bidrag
Han menar att regelverken för kontroller finns där och att det är annat som gör att det brister.
- Det är mer en fråga om underbemanning och press på arbetsförmedlarna än brist på formell kontrollverksamhet. När pressen är stor skarvas det lite då och då. Det är klassiskt för hur gräsrotsbyråkrati jobbar. Att följa till punkt och pricka kan förstöra en verksamhet, säger han.
Han har själv fått ta emot vittnesmål:
- Flera som jag talat med som hamnat i fas tre upplevde att arbetsförmedlare letade efter en skada eller kognitiv funktionsnedsättning så att de kunde få lönebidrag, säger han.
Läs också Arbetsgivare erbjuder slavkontrakt – och stoppar bidragen i egen ficka
Det talas mycket om statistikjakt och press från ledningen, men Roland Paulsen vänder blicken mot de ansvariga politikerna:
- Arbetsförmedlingen förväntas trolla bort ett större samhällsproblem. Från höger till vänster står man bakom att det spenderas 20-21 miljarder kronor på bidragsanställningar, lika mycket som hela polisväsendet kostar, säger han
Att bidragen behövs för att allt fler inte klarar de ökade kraven på arbetsmarknaden, köper han inte:
- Ja, det finns jobb som kräver utbildning. Men generellt blir det bara enklare och enklare att klara ett jobb. Man döljer ett politiskt misslyckande med bidragen, säger Roland Paulsen.
Gå till toppen