Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trångt kring korven på julmarknaden i Mölle

Det låg en doft av grill och glögg över det gamla stationshuset i Mölle, när by- och kulturföreningen höll sin årliga marknad. Mat- och konsthantverkarna i trakten brukar träffas här en gång om året.

Karin Eriksson har handlat choklad av Johan Rasmusson förut. ”Den här är riktigt bra”, säger hon.Bild: Yvonne Johansson
Pralinmakaren Johan Rasmusson håller till i ett av de två byggnaderna med chokladavsmakning och pralinförsäljning.
– För mig började det med att jag gjorde julgodis med några vänner när barnen var små. Jag är konditor och vi blev mer och mer avancerade för varje år, tills jag blev tillfrågad om att ställa upp på en matmässa. På den vägen är det, säger han.
Vad är julens smaker för dig?
– Kanel, apelsin och kaffe med stjärnanis är juligt.
Tomten Lennart Löfqvist bjuder alla på godis. ”Förra året var det en liten pojke som greppade tag i mitt tomteskägg och drog ut det säkert en meter innan han släppte det rakt i ansiktet på mig med utropet 'Ha, jag visste att det! Det var lösskägg', Det skrattade vi gott åt”, berättar marknadstomten.Bild: Yvonne Johansson
Medan resten av familjen har fokus på sina korvar har lilla Lisa Paulsson sikte på ponnyridningen. Storasyster Inez är med på idén. Trots att Sara och Stefan Paulsson har stuga i Arild har de aldrig varit på marknaden förut.Bild: Yvonne Johansson
Ute på gården är det riktigt trångt kring grillen, där Alex Boström och hans familj grillar handgjorda korvar på löpande band. Familjen Paulsson har hunnit med att smaka på chokladen och köpa var sin korv, trots att de inte varit särskilt länge på marknaden.
– Ja, vi har nog lite fokus på maten, skrattar mamman Sara Paulsson.
De har aldrig varit på marknaden förut, men har en stuga i närheten.
– Vi tyckte att detta var en mysig utflykt en blåsig lördag. För att få lite julkänsla, säger Stefan Paulsson.
Det finns mycket mat att ha fokus på. Marknaden är en blandning av hantverk och mat med allt från honung, confiterad kanin, spettkakor, paresanost och balsamvinäger till sparrissoppa.
Men marknaden är också fylld med silversmide, adventkransar, hyacinter, hemsydda dockor i filt och linne och stickade barnmössor.
– Vi i föreningen tjänar ingenting på julmarknaden. Vi gör det här för att sätta Mölle på julkartan och för att företagarna i trakten ska få visa upp sig. Det är väl sjätte eller sjunde gången vi driver den, säger Ingemar Löfgren, sekreterare i byföreningen.
– Jag hoppas att folk kommer hit och trivs. Frö det är det som är meningen, säger hans parhäst i marknadsarbetet, Katja Löfgren.
För andra året är det ponnyridning på julmarknaden. Ponnyn Herka leds av Javid Hosseini.Bild: Yvonne Johansson
Kusinerna Tilda Sjöblom och Myra och Froste Andersson-Håkansson undersöker marknaden på egen had för en stund. ”Det är kul att titta runt lite. Du tyckte väl att det var kul att träffa tomten, Froste?”, säger Myra till sin lillebror. ”Vi kanske ska rida sen”, säger Tilda Sjöbom.Bild: Yvonne Johansson
Steffanie Kopty och Mårten Nilsen från Danmark råkade bara hamna på marknaden, då de skulle göra en tur till Kullen.Bild: Yvonne Johansson
”Jag har inget vatten i mina korvar för att göra dem möra. All vätska ska vara smakbärande. I den här Andouillen är det rödvin”, säger Alex Boström.Bild: Yvonne Johansson
Styrelsemedlemmarna Birgitta Hansson, Christina Ståhl Hallengren och Gunilla Larsson ser till att hålla fart på tombolan och bjuder på glögg.
När sparrissäsongen är över får man ta jordärtskockor istället. Men Åsa Sjöblom har sparris från i somras i sin soppgryta.Bild: Yvonne Johansson
Bild: Yvonne Johansson
Spettkaka är fest. ”Vi har redan uppnåt vårt mål, men jag tänker inte avslöja vad det var”, säger Anna Andersson, som säljer spettkakor gjorda på ägg från egna höns tillsammans med dottern Thea Andersson.Bild: Yvonne Johansson
”Den här marknaden är bra. Jag brukar inte åka på så många andra. Det svåra är att veta vilka grejer som går bra den här gången, för det kan skilja totalt”, säger Michaela Deller.Bild: Yvonne Johansson
Bild: Yvonne Johansson
Gå till toppen