Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Håkan Engström: Stora julölstestet - över 50 sorter!

Ölexperten Håkan Engström hjälper dig att hitta årets bästa julöl.

Julölen är ofta som en leksaksaffär i advent: fullknökade, stökiga och lite för mycket. När julen närmar sig släpper många bryggare sina spärrar. Därför behöver ni en grindvakt som provar alla julölen i förväg. Här är Håkan Engströms protokoll.
Julöl 2016, tomtar i olika kategorierBild: Jenny Rydqvist

Mörk lager

Nils Oscar kalasjulöl

5,2%, 19:90 kr/33 cl
En jultradition? Vad är det?
Du kan stoppa strumpan full av kaffesump. Du kan gå ut på E4:an och stoppa trafiken. Du kan ta ett stopp hos floristen och lukta på blommorna. Gör du det varje år blir det en tradition.
Denna bärnstensfärgade wienerlager –karamellmaltig, lite jordig, mycket balanserad – har föga gemensamt med andra julöl, även om det finns lite barr i aromen.

Spendrups julbrygd

5,3%, 15:90 kr/50 cl
Här är destinationen och syftet desto tydligare: denna kopparbruna lager ska upp på julbordet och följa den feta och salta maten hela vägen ner i kistan. Inslag av nötter, rågbröd, torkade fikon och apelsinskal; torrare och renare i smaken än flertalet konkurrenter. Prisvärt!

Melleruds prima julöl (Spendrups)

5,0%, 14:90 kr/33 cl
Ekologisk lager av wienertyp med mjuk, nästan gräddig maltighet. Smak av kolakakor och av svartpeppar, inte minst i eftersmaken.

Kalla tiders ängöl (Ängö Kvartersbryggeri)

5,8%, 32:90 kr/50 cl
Kalmarbryggeriet är ett av landets bästa, men här spretar det lite för mycket. Doften har bröd, torkad frukt och lite kakao. Fin munkänsla, med smör i gommen, men sedan tillkommer en lite spetsig beska medan den tilltalande blommigheten går bärsärk. Här finns en bismak av alger eller klorofyll som stör harmonin.

Mariestads julebrygd (Spendrups)

5,8%, 18:50 cl/50 cl
Rejält rostad malt i en torr och mörkbrun lager som påminner om Skånepepparkaka och kakao, vilket vägs upp fint av humlens citrus. Is-te i smaken.

Bagge vinteröl (Janeke/Åbro)

5,2%, 18:40 kr/50 cl
Sötare, fast utan att bli särskilt jolmig eller fadd. Väldigt mycket vört, i ett mörkt och friskt skummande vinteröl som är hur fotogeniskt som helst på julbordet.

Samuel Adams Winter Lager (Boston Brewing Co)

5,5%, 19:90 kr/35,5 cl
Lite degig är den allt, men den har mer karaktär än så. Örtig doft med inslag av röda bär och ljus choklad; konserverade körsbär, eukalyptus och lite medicin i smaken. Men den har upplevt bättre jular.

Grängesbergs julöl (Spendrups)

5,3%, 15:90 kr/50 cl
Julöl som letar sig mot Münchens dunkel, fast kartan verkar lite solkig. Doft av både mandelkakor och grillchips; smak av marsipanbröd i lite billig mjölkchoklad.

Falcon julbrygd (Carlsberg Sverige)

5,2%, 17:50 kr/50 cl
Kakaodryck med karamelliserat socker och lite kaffe. Kvalmigt.

Pripps julöl (Carlsberg Sverige)

5,0%, 15:90 kr/50 cl
Socker, knäckebröd med kanel och så lite spritmarinerad apelsin i doften. Förvånansvärt degig munkänsla.

Eriksberg En riktigt god jul (Carlsberg Sverige)

5,6%, 17:90 kr/50 cl
”Mörkt och gyllene lageröl” står det att läsa på etiketten, med en poetisk frihet som finner sin motsvarighet i stilblandningen i själva brygden. Doft av ingefärakarameller, apelsinskal och kanel; smak av billig vaniljglass med chokladöverdrag ... eller en doftgran från 2012.

Grebbestad julöl

5,2%, 22:90 kr/50 cl
Knäck, salmiak och läderpolish i doften. Den torra smaken kommer som en chock: ett besksyrligt mellanting av rostade brödkanter, metall och stenciler drypande av t-sprit. Sedan gör smaken det enda rätta: tvärdör.

Three Hearts julöl (Krönleins)

5,3%, 16:90 kr/50 cl
Kavring, rörsocker och oblatgodis. Eftersmaken är renare: sockervatten, rätt och slätt.

Sofiero julöl (Kopparbergs)

5,2%, 15:90 kr/50 cl
Doften är som från en plockgodishylla efter ett attentat av Barnens Ovänner: härsken knäck, geléhallon och disktrasa. Vämjelig smak av sirap och jäsande apelsinjuice-extrakt.
Julöl 2016, tomtar i olika kategorier Julöl 2016, tomtar i olika kategorierBild: Jenny Rydqvist

Ale

Cabin Fever (New Holland Brewing)

8,5%, 26:60 kr/35,5 cl
Brown ale från en Michiganbryggare som vet precis vad hen vill säga. Doft av kola, rostat bröd och kaffe; smak av hasselnötter och nougat, mjuk i munnen trots den tydligt rostade karaktären. Lång, distinkt och nästan träigt torr eftersmak av hasselnötter. Inget fladdrande här, smaken är väldigt tydlig.

Père Noël (De Ranke)

7,0%, 24:70 kr/33 cl
Ett belgiskt underverk av sammanhållna, fast potentiellt spretiga smaker. Grumligt gulbrunt öl med fruktestriga dofter som av källarförvarade vinteräpplen och mosad banan med droppar av citron, men också en brödig sötma som från småkakor. Örtkryddor i den jordiga smaken. Söta kakor och balanserande beska i eftersmaken.

Fuller's Old Winter Ale

5,3%, 27:90 kr/50 cl
Gulbrun klassiker som i sällskap med desperata konkurrenter bara framstår som alltmer classy. Engelsk kola, smör, salmiak och karamelliserat socker i doften. Mjukt maltig smak med inslag av Ballerina-kex och jordig, nötaktig humle. Står sig häpnadsväckande väl jämte alkoholbomberna.

Jämtlands julöl

6,5%, 28:70 kr/50 cl
Doft av russin. Vörtbröd. Och choklad. I den ordningen. Jämtlands julöl har fladdrat lite i kvaliteten genom åren, men profilen har varit ganska stabil. I år är den torrare än på ett tag och mycket tydligare. Smörkolan är borta. Karamellmaltig, med inslag av torkad frukt, jord och salmiak. Bättre än på länge.

Göteborgs Winter Ale (Göteborgs Nya Bryggeri)

5,4%, 23:90 kr/33 cl
Tydligt karamellmaltig kopparröd ale, lätt rökig. Doft och smak av nötkola. Choklad, lakrits och kryddiga humletoner i eftersmaken.

Oppigårds Winter Ale

5,3%, 27:90 kr/50 cl
Oppigård tonar ner humlen och fruktigheten och gör en mildare och maltigare ale med enklare framtoning. Röda vindruvor, grape, tallbarr, jord och nötter. Choklad i allt torrare eftersmak. Inte lika pigg som förr.

Wisby julbrygd (Gotlands bryggeri/Spendrups)

6,0%, 19:90 kr/33 cl
Kavring och ett ännu varmt kaffefilter i maltig, lätt rostad doft. Smak av kryddat julkaffe, med kanel, kardemumma och pomerans. Mycket choklad i eftersmak.

Shepherd Neame Christmas Ale

7,0%, 28:90 kr/50 cl
Frukt- och alkoholkick: färsk apelsinjuice, smörkola och mandelmassa i doften. Smaken är fruktkaka med mycket mandel. Alkoholen är bättre integrerad än vissa andra år.

Sleepy Bulldog (Gotlands bryggeri/Spendrups)

6,2%, 20:90 kr/33 cl
Mycket mörkare än senast, men den mörkbruna drycken doftar och smakar av pigg frukt: grape, mango, torkad aprikos, liksom tall. Den rostade malten bidrar med lite julkänsla ändå.

Charlis Snöfall (Charlis Brygghus)

6,5%, 24:70 kr/33 cl
Brunsvart öl bryggt med vete och, viktigare, julkryddor. Stjärnanis, ingefära och soja i doft och smak – ett mellanting mellan pepparkakshus och sushibar. Intressant, men inte för alla.

Peak Organic Winter Session Ale (Peak Brewing Company)

5,0%, 26:60 kr/35,5 cl
Ekologisk APA för den som vill ha det amerikanska, fast utan excesser. Doften av i huvudsak exotisk frukt (aprikos, grape) har något ovälkommet jolmigt över sig, som av grillad korv och svettig löpartröja. Men det lägger sig: i munnen är smakerna samlade, och efterbeskan är ren.

Finn Winter Special (Brygghuset Finn)

6,2%, 29:50 kr/33 cl
Olyckligt aggressiv doft – påminner lite om metall och lite om ett handfat fullt med ännu inte ursköljd tvätt – men den fylligt gräddiga smaken är trevlig: kaffe, choklad, apelsin med nejlikor.

Lunds julöl (Lundabryggeriet)

6,0%, 25:90 kr/33 cl
I år blev det en brown ale, ofiltrerad och med lite vetemalt. Den doftar prickig korv och söta apelsiner, med ett kryddigt sting. Fast den jordiga smaken är rätt barsk, som från muskotnöt och en giftig grön krukväxt.

Santa Paws (Brewdog)

4,5%, 22:90 kr/33 cl
Maltpräglad och mörkbrun skotte, bryggd med både havre och vete. Syrlig-besk, med inslag av russin, kanderade äpplen och askfat.

The Red Carol (Remmarlöv)

5,9%, 24:40 kr/33 cl
Spretiga smaker i ett kopparrött öl som förenar hö, röda plommon, nougat och engelsk lakritskonfekt – fram till en påtagligt syrlig eftersmak som inte är godis på något sätt alls.

Anchor Christmas Ale

6,5%, 25:90 kr/35,5 cl
Anchor i San Francisco, pionjären, tar intryck av efterföljarna och vrider upp reglagen till 11. Deras kryddade julale brukade vara späckad med smaker, men aldrig så här stark eller ur balans. Kardemumma, ingefära, blodapelsin och vaniljstång får i år sällskap av rött plockgodis och något som i snälla ordalag kan kallas lingonsylt.

Limhamns Winter Ale (Limhamns Bryggeri)

5,6%, 25:60 kr/33 cl
Brown ale som doftar mjuk pepparkaka och citronsaft. Eftersmaken drar åt godisnappar och känns inte riktigt vuxen.

S:t Eriks julale

5,4%, 20:90 kr/33 cl
Kommer ni ihåg? Efterfesten på badhuset, då ni plaskade runt i klorvattnet och kastade kantbrända pepparkakor på varandra? De där med pomerans? Ja, då vet ni exakt hur detta doftar. Fast de söta lakritsskruvarna i smaken minns jag inte.

N'Ice Chouffe (Brasserie d'Achouffe)

10,0%, 63:90 kr/75 cl
Fruktkorgsbomb med hög promille av det mesta. Doft av främst nougat, timjan och klementiner. Alkoholblossande maltsötma i munnen, jämte naturgodis och så småningom marsipan.

Jacobsen Golden Naked Christmas (Carlsberg)

7,5%, 59:90kr/75 cl
Förra året var den plötsligt helt ok. I år smakar den som degig sockerkaka med saftsås och timotejschampo. Och lite som aprikosmarmelad på spritindränkt kumminlimpa. Och en hel del som en nattlig smash-and-grab i en godisbutik.

Nisse julöl (Slottskällan)

5,3%, 19:60 kr/33 cl
Gulbrun och kryddig ale som luktar plast och pepparkakor med ingefära. Direkt äcklig i munnen.

Electric Nurse Winter Brown Ale

5,6%, 24:90 kr/33 cl
Tallskog och tvål, mineraler och nejlika, en ask med härsken choklad. Nej tack, jag tar en fyra sjukhussprit istället.

Deer Santa (Södra Maltfabriken)

4,5%, 19:70 kr/33 cl
Århundratets kärlekskrig: här ställs nötter mot gruyère-ost. Osten lägger sig, sedan bjuder nötterna in smakkompanjonerna kaffe och nejlika. Men eftersmakens sura felsmaker får grannarna att ringa bylingen långt innan någon hinner säga försoningskyss.
Bild: Jenny Rydqvist

Ipa

Lagunitas Holiday Ale

7,7%, 25:90 kr/35,5 cl
Ett mer flagrant etikettsbrott är svårt att tänka sig – denna utmärkta, ljust gulbruna ipa har inget som helst juligt över sig. Men det är en bra fruktcocktail av tropiska arter, serverad med en oväntad klick smör, där humlen samverkar med malt från alla fyra sädeslagen.

S:t Eriks Winter Session ipa

4,1,%, 19:90 kr/33 cl
En svagare ale som hävdar sig väl bland alkoholbomberna. Färgen är bärnsten, beskan sitter i framsätet, aprikos och citrus signalerar året-runt-öl; den rostade tonen är diskret. Harmonisk smakutveckling.

Slope Style IPA (Boulder Beer Company)

6,4%, 28:90 kr/35,5 cl
Kopparbrun, lite grumlig ipa med inslag av finska pinnar, röda bär och halvt gräddad toscakaka. Med vetemalt. Kaffet får ni beställa separat.

The Red Slope Imperial Red Ale (Remmarlöv Gårdsbryggeri)

8,5%, 29:60 kr/33 cl
"Imperial red ale" med tydliga inslag av nötter, sirap och fikon. Stick näsan i glaset och jobba lite, så känner du också ett sting av nässelsoppa och svettig löpartröja; ordet "fullmatad" får en ny och inte helt angenäm innebörd. Den aggressiva efterbeskan vittnar om samma brist på balans.

Sigtuna Winter IPA

6,0%, 22:90 kr/33 cl
Som att tugga på farmors gröna krukväxter. Bryggaren har goda avsikter och har fått med goda smaker: aprikos, pigg citrus, knäck. Men tyvärr: det där klorofylliga fyller hela rummet och tar över.
Julöl 2016, tomtar i olika kategorier Julöl 2016, tomtar i olika kategorierBild: Jenny Rydqvist

Porter/Stout

Buxton Brewery Winter Stout

7,4%, 28:90 kr/33 cl
Har du ett kylskåp? Och en vän att dela flaskan med? Bra, för ifall den får stå framme ett tag tappar den all geist.
Till dess: en svart och kraftig stout med lätt rökig espresso-doft och så mycket choklad att man nästan känner flagorna i munnen. Syrligheten ger en vuxen touche. Men fördjupa bekantskapen, och syrligheten blir jobbig och får sällskap av den gummiaktiga ton du känner när du packar upp en cykelslang ur kartongen. Och kaffebönorna tycks samla damm.

Bryggare Peters julöl (Helsingborgs Bryggeri)

6,1%, 28:40 kr/33 cl
En enklare porter, som gör precis det som bryggaren har avsett. Den är rejält kryddad – jag kan urskilja nejlika, stjärnanis och massor av kanel, därtill lite choklad. Ordentlig maltsötma, på rätt sida av det klibbiga. Bra alternativ till julmumman.

Fair Bear Comes Christmas (Lehe Pruulikoda oü)

6,0%, 24:70 kr/33cl
Balterna har en stolt tradition av förstklassig porter, låt vara att det numera är främst letterna som håller i fanan. Estniska Lehe lanserar här en besläktad "spiced stout", där kanel och nejlika antagligen tillsatts medan katrinplommon och choklad kommer av malten och citrussyrligheten av humlen. Fast obalansen och doften av kemisal kommer av misstag.

Mohawk Whiteout Imperial Stout (Mohawk Brewing Company)

9,7%, 29:70 kr/33cl
Vad har hänt här? Förr har den varit komplex, i år är den ett kaos av rom-russin, mjölkchoklad, nattståndet kaffe och de där grönsakerna som hamnat längst ner i boxen i kylskåpet och som inte längre har ett namn.

Charlis Svart (Charlis Brygghus)

10,0%, 29:60 kr/33 cl
Ja, den är svart. Och den är stark – etiketten talar sanning. Vad den inte berättar är att ölet doftar och smakar papperslim, geléhallon och fotogen.
Bild: Jenny Rydqvist

Winter Warmer

Hibernation Ale (Great Divide)

8,7%, 31:60 kr/35,5 cl
Det användbara begreppet Winter Warmer är på väg att få en renässans. Ölen är mörka ale, med brittisk accent och fokus på malt.
"English style old ale" heter det på Hibernations etikett, men nog märks det att avsändaren är amerikansk. Fin balans i doften mellan maltig kola och humle. Smak av mjuk pepparkaka, degig inuti men nästan bränd på ytan. Men smaken är mer komplex än så, med inslag av vaniljstång, aprikoser och te.

S:t Peter's Winter Ale

6,5%, 31:50 kr/50 cl
Chokladmaltig vintervärmare, där man under täcket av mjuk chokladkaka kan gräva fram doften av varma hallon. Ordentligt rostad malt ger ett lite tuffare inslag av kaffe som j��mte humlen ger balans. Mest är detta ändå en enda lång chokladkyss.

Sibbarps Winter Warmer (Sibbarps Husbryggeri)

7,5%, 34:90 kr/33 cl
Nytt bryggeri, som tar sig rätt in i det rikstäckande sortimentet. Med rätta. Kopparbrun, fyllig och välbalanserad vintervärmare där alkoholen bidrar till den avrundade smaken men inte till någon spritighet alls. Choklad, svarta vinbär och nötter i doften, smak av Digestive-kex med Nutella och humle.

Malmgård Imperial Winter Warmer

10,2%, 44:90 kr/50 cl
"Imperial" är ölvärldens mest missbrukade förstärkningsord. Men Malmgårds megavintervärmare – som jag hellre kallar barley wine – är ett bra dessertöl: kraftigt på alla vis, men med fint inbäddade smaker av knäck, choklad, aprikosmarmelad och så småningom lakrits.
Bild: Jenny Rydqvist

Övrigt

Liefmans Glühkriek

6,0% 59:90 kr/75 cl
Ensam i sitt slag. Och, ja: ni ska fortfarande värma den. Det perfekta substitutet till glühwein och de klibbiga sockermonster som kallas glögg. Belgiska Liefmans kryddar sitt körsbärsöl med kanel, ingefära och anis – inte för mycket av någonting.
Julöl 2016, tomtar i olika kategorier. Julöl 2016, tomtar i olika kategorierBild: Jenny Rydqvist

Alkoholfritt

Nils Oscar Alkoholfri julöl

0,4%, 15:90 kr/33 cl
Att brygga alkoholfria öl som inte är kvalmiga, fast ändå inte ensidigt überhumlade, är en konst. Att dessutom få in lite julkänsla? Det är en utmaning för mästare. Nils Oscar imponerar stort. Denna brown ale har en frisk doft av rågbröd och knäck, en knäckighet som vägs upp av en frisk humlegiva som ger örtighet och en ton av citrus.

Mikkeller Drink'in the Snow

0,3%, 16:90 kr/33 cl
Betydligt jolmigare: en kopparfärgad, söt ale, spetsad med julkryddor fast likväl trubbig i smakerna. Inslag av ingefära, koriander, vörtbröd och den typen av mjölkchoklad som batteri- och pappersnäsduksförsäljaren bjuder ut på loppis.

Mariestads Alkoholfri julebrygd

0,5%, 11: 90 kr/33 cl
"Ska du lukta på glöggen, pojke?" frågade Karl-Bertil Jonssons pappa. Denna lageröl är svag nog för att kidsen ska kunna dricka den, beklagligt nog – det är nämligen i doften allt det angenäma sitter: pigg apelsin, rågbröd, honung. Smaken är mer av allt det där, inklusive nötknäck, men den är stökigare än en storstädning på lille julafton. Den påtvingade efterbeskan är metalliskt brutal.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen