Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Företagen: Därför söker vi anställda med bidrag

Arbetsförmedlingen framhäver gärna att anställningsstöden är ett sätt att hjälpa folk tillbaka till jobb. Men för många företag är det i första hand ett sätt att spara pengar – att slippa betala full lön. Läs ord för ord hur de tänker när de annonserar efter bidrag.

De senaste dagarna har vi kunnat avslöja hur anställningsstöden ofta har blivit den kanske viktigaste meriten i de arbetslösas cv.
Läs också Företag annonserar öppet efter personer med subventionerade löner
Många företag har starka önskemål om just stöd från Arbetsförmedlingen när de annonserar efter folk, samtidigt som de inte har några krav på de sökandes kvalifikationer för själva jobbet. En bild som bekräftades när vi lät en man med dold mikrofon söka arbete hos skånska företag.
Nu låter vi några företag svara på varför de annonserar som de gör:
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
Restaurangen: <em id="emphasis-70ddb174da83665a3cfc15c4d392dbfc">&quot;Om ni har ett nystartsjobb så är det en förtur&quot; </em>
Hikmet Saado på restaurangen Santa Lucia i Höllviken i Vellinge kommun är helt öppen med varför han annonserar efter folk med anställningsstöd när han söker en kock:
– Allting är dyrt och man klarar inte av att betala högre lön. Det är dyra löner för kockar och man har inte råd att anställa flera kockar som tar jättemycket betalt.
För att företaget ska gå runt?
– Ja, det har med ekonomin att göra. Om det är ett fint ställe där man ställer mycket krav... Men i det här fallet är det oftast folk som inte har så mycket erfarenhet från köksbranschen och då vill man inte att de ska kosta mycket. Det ska gå runt, det ska löna sig i slutändan.
Det heter anställningsstöd, inte företagsstöd . Är det rimligt att du ska ha bidrag?
– Nej, men det finns i lagen så man kan ta del av det. Så varför inte.
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
Pizzerian: &quot;Har du någon form av anställningsstöd så är även det ett stort plus!&quot;
Shamal Shamer på Nobel pizzeria i Helsingborg har sökt ett restaurangbiträde med anställningsstöd:
– Det blir lite billigare. Det är så dyrt annars. Utan någon form av anställningsstöd så blir det ju mycket dyrare.
Men det är ju inget företagsstöd?
– Det är för att hjälpa folk att komma in på arbetsmarknaden, sedan är det kanske också för att hjälpa småföretagare. De som oftast har stödet är de som inte kan svenska så bra, som är nya i Sverige. Jag har också haft svenskar som har varit arbetslösa länge.
Snedvrider det konkurrensen bland pizzeriorna när en har stöd?
– Jag vet inte. Men de andra kan ju också anställa på samma sätt. Finns ju många former av stöd. Det går ju att vrida på det hur som helst. Det är jättesvårt. Det är nog inte många pizzerior i stan som har råd att anställa utan någon form av stöd alls. Vi är ganska nya, startade för fem månader sedan. I början hade vi inte råd med något alls. Men nu har vi blivit jättepopulära.
Vi har mött arbetslösa som tar illa vid sig och tycker att man borde fokusera på kompetensen, kan du förstå den känslan?
– Ja, men det är en kostnadsfråga. Självklart hade jag hellre anställt utan stöd. Jag har en anställd nu som inte kan svenska, men han blir mycket mycket billigare att anställa. Han gör allt han kan. Men skulle jag haft någon annan så hade det inte gått runt.
– Det handlar ju om kostnader, om jag anställer två personer utan bidrag, då går jag i konkurs direkt.
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
<em id="emphasis-7b269955859a57254294140d4c289d0f">Transportföretaget: &quot;Vi har önskemål om att du har rätt till anställningsstöd från arbetsförmedlingen. Anställningen inleds med en veckas praktik&quot; </em>
DF transport i Malmö har sökt en lastbilschaufför med anställningsstöd.
Ägaren som inte vill förekomma med namn i tidningen svarar på frågan varför man söker någon med stöd:
– Varför? För att vi ska kunna få hjälp. För idag klarar vi inte av det med våra inkomster. Vi försöker överleva. Det funkar inte med den nya regeringen. Det är så höga skatter och arbetsgivaravgifter. Man vill anställa och vill hjälpa till så att någon får jobb och kommer ut till arbetsmarknaden.
Du behöver anställa men du tycker det är för dyrt?
– Ja, det är klart, vem vill inte ha anställda om det går bra? Man överlever inte om man ska betala de summorna en anställd ska ha. En anställd kostar i dag kanske 35 000.
Arbetslösa som vi har pratat med ogillar att man annonserar så här och tycker att företag skulle efterfråga meriter.
– Det är klart att jag vill satsa på en som kan jobbet och utveckla företaget. Men hallå, ska jag anställa någon har jag jobb kanske sju månader. Sedan, vad gör vi då? Då måste jag ändå sparka honom.
Läs också Arbetsgivare erbjuder slavkontrakt – och stoppar bidragen i egen ficka
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
Städbolaget: &quot;Vi ser gärna att sökande till tjänsten är berättigade så kallade nystartsjobb&quot;
Elionor Österlin på Städcompaniet i Malmö söker en städare med anställningsstöd.
Varför söker ni just folk med nystartsbidrag?
– Alltså vi söker ju inte bara folk som har nystartsbidrag. Det är vi ju inte ute efter, utan vi söker ju allmänt någon som vill jobba.
Varför har ni då den här formuleringen?
– Jag har faktiskt inte själv kollat på annonsen. Det låter ju lite underligt. Men det är faktiskt inget som jag själv har sett att det har formulerats på det viset.
Vem har formulerat det?
– Det är ju definitivt något som bör kolla upp.
I annonsen skriver ni inte heller något om vilka kvalifikationer eller vilken kompetens ni vill ha. Det står bara att det är en lokalvårdare och att man ska ha körkort.
– Ja, körkort och erfarenhet av jobbet.
Det står ju inget om erfarenhet?
– Okej. Det vill vi gärna ha. Det ser vi som ett plus om man har erfarenhet.
Elionor Österlin ber att få återkomma för att kolla upp annonsen. När vi får ny kontakt meddelar hon att önskemålet om anställningsstöd har tagits bort från annonsen.
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
Taxibolaget: &quot;Gärna berättigad till någon form av anställningsstöd, men det är inget krav&quot;
Ali Farazdaghi på Norden Miljö Taxi AB i Lund söker taxiförare.
Varför annonserar ni efter folk med anställningsstöd?
– Vi skriver så för att Arbetsförmedlingen vill detta. Om du läser på deras hemsida så gör de reklam för att man ska rekrytera mer folk och att det finns stöd. Det är ju bra för dem. Du kan läsa själv där. Vi bara skriver det, efter en mall som vi har gjort en gång i tiden. Så ändrar vi bara namn och datum när vi behöver folk.
Har Arbetsförmedlingen sagt att ni ska skriva så här?
– Det är inte ett måste men de tycker att det låter bra. Vi gjorde det här första gången med hjälp av en handläggare, och han tyckte att det såg jättebra ut. Så vi har fortsatt.
Ali Farazdaghi upplever inte att hans företag gör någon vinst på anställningsstöden.
– De kan ta bort stödet så blir vi jätteglada. Men vi måste ju konkurrera med våra kollegor. Vi har inte startat det här.
Det snedvrider konkurrensen?
– Ja, så är det.
Bild: Bild: TT Grafik: HD-Sydsvenskan
Bemanningsföretaget: &quot;Är du berättigad anställningsstöd är detta positivt&quot;
Chevin Fröjd på Göteborgs personaluthyrning i Påarp utanför Helsingborg söker städare.
Varför söker ni folk med anställningsstöd?
– För har man anställningsstöd då har man gått arbetslös en längre tid och då är man mer intresserad av att behålla arbetet.
Då gör man en bättre arbetsinsats?
– Ja, då försöker man det och är inte borta från arbetet så mycket. Det är vad vi har märkt i alla fall. De som har längre tids arbetslöshet är bättre arbetare än de som är nyarbetslösa.
Har de som får jobb hos er en god chans att behålla jobbet när bidraget tar slut?
– Ja, det är det som är tanken. Men sedan har de slutat.
Gå till toppen