Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

"Livet tar inte slut bara för att man förlorar synen och hörseln"

Föreställ dig att mista syn och hörsel i unga år. Torbjörn Svensson var 28 år när han fick diagnosen dövblindhet. På söndagen var han guide i Strandbadsskogen.

Hans hörsel är kraftigt nedsatt och med höger öga ser han ingenting. På vänster öga har han femgradig syn.
– Det är som att titta genom ett sugrör, förklarar Torbjörn Svensson när han står i skrogsbrynet i Strandbaden. Strax ska han guida ett tiotal besökare runt en snitslad bana i skogen. Tanken att en ung människa som drabbas av dövblindhet knappt skulle orka leva ligger nära till hands. För Torbjörn Svensson är den främmande.
Torbjörn Svensson fick diagnosen dövblind vid 28 års ålder.Bild: Niklas Gustavsson
– Antingen ger man sig fan på att fixa det eller så gör man det inte. Livet tar inte slut bara för att man förlorar synen och hörseln. Det är bara för att vi fokuserar så fyrkantigt som vi tänker så. Alla har vi gåvor och mina gåvor är att vara kreativ och göra kreativa saker, säger Torbjörn Svensson.
Idén att arrangera en skogsvandring och låta alla som vill uppleva hur det är att vara dövblind fick han i sitt jobb som ledare för ett konstprojekt.
– Jag vill ge folk en möjlighet att förstå mer om dövblindhet och att använda andra sinnen än syn och hörsel, säger Torbjörn Svensson.
Torbjörn Svensson, med ledsagare Johanna Torén.Bild: Niklas Gustavsson
Han kunde onekligen valt en lättare terräng än en ett vintrigt skogsområde med lömska rötter här och var. Och vore det inte lättare att använda doftsinnet på sommaren?
– Jamen, även om kanske tusen blommor inte blommar så här år så finns det så mycket att uppleva och ta del av i naturen, säger Torbjörn Svensson.
Cecilia Brandt ledsagages av Torbjörn Svenssons brorsdotter Agnes Fexe.Bild: Niklas Gustavsson
Cecilia Brandt var en av tiotalet deltagare som kom till den unika exkursionen.Så vitt är känt har inget liknande gjorts tidigare. Deltagarna fick parvis ledsaga varandra genom en 400 meter lång promenad.
– Det gäller verkligen att ha öppna sinnen. Det ska bli trevligt - men läskigt, sa Cecilia Brandt innan hon satte i öronpropparna, trädde på ögonbindeln och gav sig iväg genom skogen.
Gå till toppen