Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Så nyttig är chokladbiten

Fet, söt och snudd på syndigt god. Men en chokladbit kan också göra dig lyckligare, friskare – och kanske lite smartare.

Teobrominet i chokladen fungerar ungefär som koffein.Bild: Pi Frisk / SvD / TT
Hör du till dem som tröstäter choklad och faktiskt mår lite bättre efteråt? Det är inte bara inbillning, enligt Sofie Olofsson, intendent för Botaniska trädgården i Lund, där det just nu pågår en utställning om chokladens historia. Förklaringen är det psykoaktiva ämnet teobromin, som fungerar ungefär som koffein.
– Det förbättrar uppmärksamheten, humöret och koncentrationen. Mängderna är små, men ämnet finns där. Smaken av choklad kan också göra att du upplever en lyckokänsla, säger hon.
Ju högre kakaohalt, desto nyttigare är den lilla chokladbiten. Kakao innehåller höga halter antioxidanter som tar hand om skadliga fria radikaler. I kakao finns höga halter av en grupp antioxidanter som kallas katekiner.
– Man kan faktiskt känna smaken av dem, det bittra i kakaon, säger Sofie Olofsson.
Chokladen föddes i Sydamerika där kakaobönan upptäcktes för ungefär 3 800 år sedan. Bönorna blandades ihop med majs, chili och vatten till en dundernyttig, näringsrik och fettrik gröt.
Torkad kakao-frukt.Bild: Sandra Henningsson
När receptet nådde Europa på 1500-talet modifierades det till en superdrink, en hälsodryck för rika som ville gå upp i vikt.
– Man blev tjock och det var toppen på den tiden, säger Sofie Olofsson.
Chokladkakan fick sitt genombrott på 1800-talet när ny teknik gjorde den billigare. Mjölkpulvret uppfanns och kunde användas till att dryga ut chokladen under krigsåren.
Sofie Olofsson, intendent för Botan i Lund, gräver djupt i chokladens historia.Bild: Sandra Henningsson
– Vi vande oss vid mjölkchokladen och det är egentligen först nu under senare år som den mörkare chokladen har kommit tillbaka.
Kan man bli beroende av choklad?
– Ja, jag känner det så. Och man kan ju bli beroende av koffein, så varför inte även av teobromin? menar Sofie Olofsson, själv "chokladoholic" som dagligen mumsar i sig åtminstone ett par bitar mörk choklad.
Kakaofett, kakaopulver och mjölkpulver.Bild: Sandra Henningsson
Smolk i chokladbägaren är att kakaoindustrin är en av världens värsta industrier när det gäller barnarbete. Vill du äta choklad med gott samvete ska du välja den som är rättvisemärkt, menar Sofie Olofsson.
– Köp fairtrade. Det är den enda organisation som verkar för att förbättra kakaoodlarnas villkor och på så vis kan barnarbetet minskas.
Denna artikel publicerades december 2016 i samband med julutställningen "Choklad — mat för gudar" i Botaniska trädgården i Lund, där man djupdök i chokladens historia och den senaste hälsoforskningen. Utställningen är nu avslutad.
Gå till toppen