Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

3000 par glasögon från Höganäs till Mexiko

Pernilla Ahlström från Lerberget har samlat in 3200 par avlagda glasögon. Nu har de kommit till nytta igen - i Mexiko.

Pernilla Ahlström på Bra Flyt har under ett par år samlat in glasögon till organisationen "Vision for all". ARKIVBILDBild: Sven-Erik Svensson
I två veckor har hon rest runt med organisationen Vision for all. Tre optiker och fyra assistenter åkte genom Tabasco i södra Mexiko med målet att dela ut glasögon till de som behöver.
– Vi har kört runt till kyrkor i olika byar och städer och erbjudit synundersökningar, säger Pernilla Ahlström, som är simlärare och driver Bra Flyt i Höganäs.
Under två år har hon samlat in glasögon med hjälp av sina kunder. Genom Bra Flyt har hon fått in 3200 par. De har sedan rengjorts och sorterats efter styrka.
I början på november gick resan till Mexiko. Den egna packningen var begränsad, istället var det bananlådor med glasögon de hade med sig.
Pernilla Ahlström beskriver det som en fantastiskt rolig resa med möten med många välkomnande människor. Men det var också omtumlande. Behovet av glasögon visade sig vara stort.
– Mexiko har gått om USA när det gäller fetma och ohälsa. Många går omkring med obehandlad diabetes, det kan sätta sig på ögonen, även hos yngre personer, 30- och 40-åringar.
Totalt genomfördes 2300 synundersökningar och 3800 par glasögon delades ut. Även solglasögon.
– Många hade skador på sina ögon på grund av stark sol, säger Pernilla Ahlström.
Nu fortsätter hon sin insamling av glasögon, med förhoppningen att kunna hjälpa fler på sikt.
Gå till toppen