Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Rudbeck: ”De har råd att säga sanningen.”

Skrik och skrän. Gråt och tandagnisslan. En storm, nej en orkan, av indignation har svept fram bland de goda och fina människor som tagit det som sin uppgift att uppfostra den obildade hopen och tala om för den vad som är rätt och fel, gott och ont. Hur understår sig massan att tycka så fel, att rösta så dumt?
Om det här ska vara demokrati så är det väl dags att avskaffa den. Eller åtminstone göra som EU – visserligen låta folk rösta men om de inte röstar rätt så gör vi om det tills folket förstår sitt bästa och röstar som överheten vill.
Först brexit och nu Donald Trump.
I Storbritannien började besvikna och förbittrade väljare omedelbart kräva en ny omröstning på känt EU-manér. I USA har ännu ingen krävt att valet ska göras om men det finns gott om upprörda röster som försöker göra Trumps vinst suspekt genom att påpeka att Hillary Clinton har fått två miljoner fler röster än Trump. Man har nu också krävt omräkning i tre delstater för att säkerställa att valet har gått rätt till.
Om det hade varit majoritetsval så hade förstås valkampanjerna utformats därefter. Ingen kan säga hur det då skulle ha gått. Dessutom är alla system utformade med ett visst mått godtycke.
Varför ska ett parti i Sverige som får 3,9 procent få noll riksdagsmandat medan det parti som får en tiondels procentenhet mer få en hel massa mandat? Rationellt kanske men knappast rättvist.
Flera har redan dömt ut Trump på förhand. Han saknar politisk erfarenhet men i mångas ögon är det förstås en merit. Den professionella politikern, hon eller han som aldrig varit något annat än politiker, åtnjuter idag ett ibland välförtjänt dåligt rykte som underlättar för outsiders att ta sig in i den politiska värmen. Att Hillary Clinton har varit politiker i flera årtionden blev till slut en nackdel. Den som levt så länge i den politiska bubblan kan inte förstå vanligt folk.
Outsiders som Trump kan med rätta påpeka att de klarar sig gott utan en politisk karriär, de har ett liv före och bortom politiken. De kan säga till sina väljare att de inte behöver kompromissa med etablissemanget, de är inte skyldiga någon någonting. De har råd att säga sanningen även om det kostar. Går det inte bra för dem har de ett annat liv att återvända till.
Inte undra på att sådana människor snabbt blir suspekta i normala politiska kretsar som omedelbart börjar yra om populism och då inbillar sig att de sagt något förödande. Men ”normala politiska kretsar” håller på att förlora i inflytande. Den moderna tekniken gör att direkt kommunikation mellan enskilda politiker och väljare nu är mycket enklare. Presskonferenser, djuplodande intervjuer känns gammalmodiga.
Det är spännande tider. En ny världsordning skapas i Washington.
Min gissning är att den kommer att påminna ganska mycket om den gamla. Trump kommer inte att bli en lika fantastisk president som hans anhängare hoppas eller lika förfärlig som hans fiender fruktar.
Gå till toppen