Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Drygt 210 000 höns avlivas – Aniagra får flera miljoner i ersättning

Avlivningen av höns på Aniagra i Mörarp pågår. Jordbruksverket kommer att ersätta företaget för de döda djuren, uppskattningsvis drygt sju miljoner kronor.

Om arbetet går enligt planen så kommer samtliga 210 000 höns att vara avlivade på onsdag.Bild: Karl Melander
Under måndagsmorgonen kunde Jordbruksverket konstatera att ungefär 152 000 höns hade avlivats på Aniagras anläggning i Mörarp utanför Helsingborg.
– Idag kommer det inte att bli någon avlivning, utan man kommer bara att plocka ut djuren, lägga dem i containrar och frakta dem till en förbränningsanläggning, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Att bära ut och frakta bort tiotusentals djur är ett mödosamt arbete och Aniagra får hjälp av flera organisationer: hemvärnet, frivilligorganisationen Blå Stjärnan, räddningstjänsten och personal från Helsingborgs stad.
Totalt ska 210 000 höns avlivas.
– Om arbetet går enligt plan så kommer de sista djuren att avlivas imorgon och på onsdag, säger Karin Åhl.
Sedan följer saneringsarbetet: stallarna måste städas och tvättas grundligt för att få bort alla spår av viruset.
– Det blir ju väldigt dammigt i de här utrymmena. Det gäller att få bort all avföring, plocka ner utrustning och tvätta mekaniskt. Hur lång tid det kommer att ta kan jag inte säga. Men vi kommer att ha vår spärr i ytterligare 30 dagar från och med fredag, säger Karin Åhl.
Aniagra, en av Sveriges största äggproducenter, konstaterade fall av fågelinfluensa den 23 november. Jordbruksverket har satt en spärr på anläggningen, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får komma in eller ut från anläggningen.Bild: Mats Roslund
Jordbruksverket kommer att betala en stor del av de kostnader som fågelinfluensan inneburit för Aniagra. Staten kommer bland annat att betala ut ersättning för samtliga avlivade höns. Exakt vilka belopp det rör sig om är ännu inte fastställt, men Jordbruksverket har själv en uppskattning om priset per höna:
– En 16 veckor gammal höna, som precis har börjat värpa, kostar 50 kronor. Sedan sjunker värdet i takt med att de blir äldre. Snittvärdet på en sådan här besättning hönor ligger på runt 35 kronor, säger Catrin Molander, chef för Jordbruksverkets krisorganisation.
En fingervisning är alltså att 210 000 höns som kostar 35 kronor per djur, skulle innebära en kostnad på 7,35 miljoner kronor för staten. Jordbruksverket betalar även hälften av kostnaderna för saneringen, men vilken summa det rör sig om är okänt i nuläget.
Under måndagen fastställdes vilken form av fågelinfluensavirus som hönsen drabbats av. Som man misstänkte var det H5N8, samma virus som vildfåglarna i Danmark och Vellinge drabbats av.
– Det var som vi trodde, helt enkelt. Och då kan vi vara trygga, eftersom det inte är ett virus som är farligt för människor, säger Karin Åhl.
Gå till toppen