Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs bryggeri får varning

I somras kritiserade länsstyrelsen kommunen för alkoholtillståndet till den omdiskuterade Julgalan. Nu varnar kommunen Helsingborgs bryggeri för brister på samma gala.

Julgalan var fjolårets förmodligen största fiasko i Helsingborg med tusentals upprörda och besvikna besökare. Gäster lämnade i förtid för att maten var kall, liksom tältet. Snart stod det också klart att flera anställda inte fick betalt.
Turerna efter galan blev många och i somras kritiserade länsstyrelsen Helsingborg för att man hade lämnat tillstånd till galan. Arrangemanget borde inte ha godkänts utifrån alkohollagens regler. Det hade inte gjorts någon lämplighetsprövning av samtliga personer med betydande inflytande över serveringen och Helsingborg missade företaget Julgalans roll.
Julgalan i världens största rosa tält blev ett nöjesfiasko. Kall mat, långa köer, varm sprit och kallt i tältet.Bild: Mats Roslund
Nu ger samma tillståndsutskott Helsingborgs bryggeri en varning för hur man hanterade Julgalan samt sin egen jubileumsfest ett knappt halvår senare. I beslutet slår man ner på en mängd brister, bland annat att man i strid med alkohollagen lät företaget Julgalan rekrytera serveringspersonalen, att nödutgångar var blockerade och att man inte hade tillsyn över serveringen. Både på galan och jubileumsfesten har man dessutom synpunkter på att det inte går att följa bokföringen av försäljningen av mat och dryck.
Tillståndsutskottets ordförande Samuel Lilja (M) tycker att varningen är rimlig, trots att hans företrädare i utskottet kritiserats just för att de gav tillstånd till den gala som spårade ur.
– Helsingborgs bryggeri kom med en ritning som såg bra ut. Men det blev inte bra. Bristerna var uppenbara och det är Helsingborgs bryggeri som var ansvariga för allt. Det finns ingen annan att lasta, säger han.
Så det är rimligt att de får ta smällen?
– Ja, det tycker jag. Vi har en restriktiv alkoholpolitk och det innebär bland annat att man ska kunna följa pengarna. En ska ta ansvar och ta in pengarna, säger Samuel Lilja.
Helsingborgs bryggeris vd Rasmus Varfeldt köper kritiken:
– Julgalan var ett misslyckat projekt på alla sätt. Det var många som gjorde fel och det är vi som får ta smällen. Vi har brustit i vissa delar, men jag tycker att det är en förmildrande omständighet att det inte förekom alkoholrelaterade problem. Inga överförfriskade ungdomar utan en ren organisatorisk kollaps, säger han.
Enligt Samuel Lilja ska varningen inte påverka Helsingborgs bryggeris möjligheter att få alkoholtillstånd framöver.
– Nej, det ska inte påverka. Alla lär av sina misstag, säger han.
Tillståndsutskottet var inte enigt när varningen utdelades. Utskottets vice ordförande, Tonka Frodlund (S), yrkade på en mildare erinran. Hon pekade på att hon som förtroendevald medverkat till att godkänna evenemanget Julgalan.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen