Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Sju mot en i budgetdebatt

Det rådde en ovanligt stor enighet om 2017 års budget i Örkelljunga. Sverigedemokraterna framstod på måndagskvällens kommunfullmäktige som det enda oppositionspartiet när invånarnas skattekronor skulle fördelas.

Ett nytt parlamentariskt läge efter valet, där de borgerliga partierna styr i minoritet, har lett fram till nya och udda arbetsmetoder.
Med underlag från nämnder och styrelser fick alla partier i budgetberedningen lägga fram sina förslag. Sen avgjordes vad som det fanns pengar till. SD kom med ett eget förslag långt senare i processen.
Budgetdebatten i kommunfullmäktige i Örkelljunga.Bild: Sven Sandström
Socialdemokraterna valde att avstå från konfrontation med som brukligt varit ett eget budgetförslag. Istället tog det största oppositionspartiet kampen för sina hjärtefrågor i budgetarbetet. Samma gällde för de båda miljöpartierna i opposition.
Christer Ohlsson (S) sa att det i stället för konfrontation varit ett bra samarbetsklimat med ett givande och tagande. Sen kritiserade han SD för att vilja framstå som martyrer. Ett tema som fler i debatten var inne på.
Partikollegan Patric Carlsson var nöjd med att S fått gehör för hjärtefrågor för personal inom omsorgen, där man är emot delade turer och för heltid.
Thomas Bjertner (S) sa apropå SD:s krav på att avveckla flyktingmottagandet att ett samhälle som inkluderar alla är viktigt för honom.Bild: Sven Sandström
Ur budgetpaketet lyfte bland annat kommunalrådet Carina Zachau (M) fram satsningar på industrimark, bostadsområden, byskolor, parkouranläggning, ett framtida äldreboende och arrangemangspengar till Forum.
– Görs det brett blir det väldigt bra med skattebetalarna som vinnare. Det är ju dem vi sitter här för, tillade Martin Gustafsson (C).
Vikten av samarbetade betonades även av Miljöpartiets Madeléne Ekelund som var tillfreds med att partiet fått delta i budgetarbetet. KD:s Christer Unosson gladdes också åt att det fungerat väl.
Till skillnad från fler andra kommuner behöver inte Örkelljunga höja kommunalskatten.
Miljöpartiets Ronja Pertoft, 24 år, är i särklass yngst i Örkelljungas kommunfullmäktige.
I Sverigedemokraterna budgetförslag låg tyngdpunkten på skola och äldreomsorg. Bland annat vill partiet starta en förskola i Östra Tockarp.
Det senare var en fråga som Centern drev redan 2009 och som föll på att man inte ville minska dagbarnvårdarens underlag, upplyste Thomas Nilsson (C).
SD vill även att Örkelljunga ska avveckla flyktingmottagandet och stödet till religiösa föreningar, införa vårdnadsbidrag, ha kvarsittning i skolorna och bygga ramper för skejtboard i byarna.
Moderaten Henrik Linderos sammanfattade debatten med att SD både var vinnare och förlorare. Vinnare för att de genom debatten fått uppmärksamhet för sina frågor. Förlorare för att de inte fått igenom dem.
– Vi är överens om att vi inte är överens. Vi har velat visa väljarna vad vi skulle ha gjort om vi fått stöd fullt ut för vår budget, kontrade Mikael Eskilandersson.
Henrik Hammar (M) menade att det inte var respektfullt av SD mot invånarna att skrämma med en retorik om en dålig skola och en dålig äldreomsorg. Men det höll inte Eskilandersson med om och undrade var de orden fanns i deras budgetförslag.
Gå till toppen