Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs stad har tröttnat på dumpningen – fastighetsägare får betala en halv miljon

Jordmassor har i många år dumpats vid Österleden. Nu begär staden att ett vite på en halv miljon kronor döms ut mot fastighetsägaren.

Upplaget har vuxit i storlek sedan 2007 till en några meter hög bevuxen kulle.Bild: Mats Roslund
På en fastighet mellan Norra Hunnetorpsvägen och Österleden har ett upplag med jordmassor vuxit fram. Upplaget är olagligt eftersom det saknas bygglov, enligt Helsingborgs stad. Staden har sedan 2015 försökt få fastighetsägaren Nomus Fastighets AB (tidigare Sem-system Fastighets AB) att ta bort massorna.
Stadsbyggnadsnämnden beslöt i februari i år att förelägga fastighetsägaren med vite om 500 000 kronor. Inom tre månader skulle jordmassorna bort, var kravet. Eftersom detta inte har hjälpt begär nämnden nu att mark- och miljödomstolen utdömer vitet.
– För vår del är det viktigt med seriösa fastighetsägare. Vi försöker ligga på de som har halkat fel eller dragit iväg i sin tolkning [av lagstiftningen]. Vår uppfattning är att här har allt inte gått rätt till, säger Christian Orsing (M), ordförande i nämnden.
Jordmassorna finns inom en area på cirka 300 kvadratmeter. Stadsbyggnadsförvaltningens flygbilder visar att drygt hälften placerats där under åren 2007-2010. Dessa är nu överväxta med gräs. Resterande har tillkommit efter 2012.
HD har varit i kontakt med Hans Keil, ensam ledamot i Nomus Fastighets AB. I en kort kommentar säger han att fastigheten är såld och att den nya ägaren har ansvar för att sanera och forsla bort jordmassorna. Sedan tillägger han:
– Utdömt vite får vi naturligtvis acceptera om kommunen utdömt detta.
– Eftersom det är flera ägare i de olika delarna av fastigheterna kommer en förhandling att ske om vem som ska betala vad.
Gå till toppen