Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studenter i buren för Musikhjälpen

Samtidigt som Musikhjälpens artister Little Jinder och Kodjo Akolor kryper in i sin bur i Örebro kommer Helsingborgsstudenterna att sända live från Campus. Istället för tentaångest, raggningstips och bakfyllemat kommer studentradion fyllas med tankar kring barns rätt till utbildning.

Viktor Åsén och Anton Söder i studion för Stampus FM. Nu blir deras fokus snart istället musikhjälpen.Bild: Sven-Erik Svensson
– Utbildning är den enda vägen till att förändra världen. Jag vill inte stå bredvid och titta på. Som lärarstudent ligger årets tema mig väldigt nära hjärtat, säger Nariman Nowroozi-Larki.
Han läser till lärare i engelska och historia och är biträdande stationschef på Stampus FM. I vanliga fall kör han ”Förfestradion” tillsammans med stationschefen Anton Söder. Under musikhjälpenveckan kommer de två nu istället att se till att allt fungerar i glasburen som byggs upp på Campus. Gäster och programledare ska vara på plats i tid och tekniken ska fungera.
Årets tema för Musikhjälpen är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. De tolv studenterna på studentradion Stampus FM ska hjälpas åt att sända den 12 till 15 december, men inte dygnet runt som kollegorna i Örebro. Under onsdagen välkomnas helsingborgarna in på Campus.
– Jag vill få radion framåt och vara delaktig i vad som händer i näringslivet och i staden Helsingborg under ytan, säger Anton Söder.
Flera företag och tongivande personer i Helsingborg har skänkt saker eller upplevelser som studenterna auktionerar ut på Tradera. Här finns bland annat en lunch med stadsdirektör Palle Lundberg, en surfresa till Marocko och en ölprovning för tio personer på Helsingborgs bryggeri. Under veckan kommer kända helsingborgare också att bjudas in som gäster i studion. Idolartisten Jay Smith är en av dem som lovat att ta plats i buren.
– Årets tema är otroligt aktuellt , när stora delar av världen är i kris. Det är lätt att relatera till för oss unga. Vi får in ganska mycket pengar, så vi gör verkligen skillnad, säger Erik Berggren.
Ellen Jonsson som läser freds- och utvecklingsstudier har volontärarbetat i Kenya och Tanzania. Hon vet vad det handlar om när hon samtalar med gäster i buren. Tillsammans med Josefine Elgquist kommer hon att sända ”Topplistan”.
– Jag har rest runt till skolor och flyktingläger i Kenya. Det blir lätt att anknyta till årets tema, berättar hon.
Tekniken i glasburen som byggs upp på Campus blir inte så avancerad. Den som vill önska en låt får swisha 50 kronor och helt enkelt gå fram till buren och visa kvittensen för programledaren för att få en önskelåt på listan. Men årets radioteam tror ändå att de kommer att slå tidigare studentlags intäkter. Senast Stampus FM sände Musikhjälpen var 2014.
– Vi kommer att knäcka rekordet, men jag vill inte säga med hur mycket, säger Anton Söder.
Vad skulle ni säga karaktäriserar Stampus FM?
– Vi är den lilla stationen med det stora hjärtat. Man behöver inte kunna något för att vara med och sända. Man behöver bara ha en idé och ett driv. Vi är inte så pretentiösa, säger Nerman Hopovac.
Varför lägger ni er fritid i en studio i källaren på Helsingborgen?
– Det är kul och det är socialt. Jag pratar så mycket att mina vänner inte alltid orkar lyssna på mig, så då säger jag det i radio istället, säger Nariman Nowroozi-Larki.
FAKTA
Stampus FM kommer att köra Musikhjälpen från U2 på Campus.
Radion sänder live 12-15 december - måndag, tisdag och torsdag mellan 9 och 15. På onsdagen är det öppet hus och sändning mellan 12 och 18.
Gå till toppen