Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung seglare från Borstahusen tävlar i Indien

Louise Zetterström ska segla långt bort.Bild: Erik Melkersson
14-åriga Louise Zetterström från Borstahusen ska tävla i öppna asiatiska mästerskapet i optimistjolle i indiska Chennai.
Louise Zetterström ses som en av Skånes och Sveriges bästa tjejer i den världsomspännande optimistklassen. Nu är hon som enda svenska inbjuden att tävla i Chennai, före detta Madras, tillsammans med jämnårige Rasmus Granzin från Stockholm.
Tävlingen börjar den 15 december och samlar, förutom inbjudna seglare, ett hundratal optimistungdomar från hela Asien.
– Jag blev jätteglad. Det ska bli jättespännande, berättar hon om känslan när hon fick veta att allt var klart och flygbiljetterna bokade.
10 december lyfter planet söderut för en tiodagarsvistelse i Indien och 25-30 plusgrader. Där ser hon fram emot att slippa segla i torrdräkt och fleeceställ, utrustning som gäller på nordliga breddgrader så här års.
Louise Zetterström har seglat för Borstahusens Segelsällskap, BoSS, sedan hon var åtta år. Hon har varit med i landslaget i tre år, tillhör toppskiktet i sin klass och har tidigare tävlat runt om i Europa.
På vintern är det träning som gäller, både lördag och söndag, med många vändor över till Danmark där hon tränar med Danmarks bästa seglare i Rungsted.
– På våren och sommaren blir det oftast fem dagar i veckan, berättar hon..
Om du skulle försöka beskriva känslan, varför är det så kul med segling?
– Jag kan helt själv välja precvis vad jag vill göra i båten, det finns ingen som säger att nu måste du göra så här. Jag kan helt själv välja vilken väg jag ska ta.
Pappa Björn Zetterström åker med till Indien.
– Det finns ett antal inbjudningstävlingar runt om i världen för de bästa optimistseglarna. Man får även ett visst finansiellt stöd till resan och för att hyra båt där nere. Annars hade det varit omöjligt stt genomföra, berättar Björn Zetterström som följer med som coach för dottern och Rasmus Granzin.
14-åriga Louise Zetterström tränar varje helg i sin optimistjolle. Foto: Björn Zetterström
Gå till toppen