Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inredningsbloggaren visar upp sitt julpyntade hem på landet

Hemma hos Minna Mercke Schmidt tas allt tillvara. Med känsla för det gamla huset har hon skapat ett lantligt och bohemiskt hem.

Bild: Minna Mercke Schmidt
Vinden viner över den skånska slätten mellan Eslöv ochHörby. Här ungefär ligger Löberöd, där författaren, fotografen och bloggaren Minna Mercke Schmidt bor.
De flyttade in i huset längst ner i den lilla byn Löberöd i augusti förrförra året, och ska nu fira sin tredje jul i huset. Hon och familjen har bott in sig, renoveringen är avklarad och när kylan slog till för någon vecka sedan och trädgården täcktes av snö började Minna pynta och dekorera inför julen.
Minna Mercke Schmidt
Ljusslingor, levande ljus i lyktor och stakar, vackra blomsterarrangemang och så julgranen. Lite tidigt, kan Minna hålla med om. Men tipsar om att pynta sparsamt till att börja med, och bara med sådant som passar ihop med inredningen i övrigt. Så dagen före första advent, då vi kommer och hälsar på, är granen stilrent klädd med kulor i grått, vinrött, guld och silver.
– Jag älskar färgskalan och kontrasten mellan de matta och blanka kulorna, säger Minna.
En del av de mindre kulorna har hon lagt som en enkel dekoration på en gammal bricka på soffbordet tillsammans med en liten ren och några ljuslyktor.
– Men på julafton går vi all in, skrattar Minna sedan och säger med eftertryck att julen, det är barnens högtid och då får de bestämma.
Hemma hos Minna är det ombonat och både lite lantligt och bohemiskt i stilen. De två stora, vita sofforna är fyllda med mjuka textilier, fårskinn och kuddar. Det flesta möblerna och prylarna är köpta begagnade. Minna tycker om saker som har en historia, och är noga med att också ta vara på sådant hon själv inte behöver längre: ”Här slängs ingenting!”
Det var när Minna för flera år sedan flyttade till en gård på landet som hon började intressera sig för blommor, inredning och fotografering. Livet nära naturen inspirerade och hon började plocka in kottar, grenar, kvistar och bär för att dekorera middagsbordet med till fest och bjudningar. Så småningom startade hon bloggen Blomsterverkstad.
Förutom böcker, bloggande och tidningsartiklar håller hon kurser och workshops. Bland annat i sin egen verkstad i garaget. Husets rymliga källare har blivit ett utmärkt rekvisitaförråd, och ett tillbyggt växthus har en viktig roll i artiklar och böcker. Minna är fotograf och författare till tre böcker: Blomstrande idéer, Dekorera kreativt och personligt, Dekorera vackert. Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang
Bild: Minna Mercke Schmidt
Minnas handlag och känsla för hemmets olika rum och funktioner vägledde henne i renoveringen av huset. En vägg fick ge vika för att ge utrymme åt en större matplats i anslutning till köket. En del av väggen fick dock vara kvar. Den fungerar som avdelare, men rymmer också förvaring i de befintliga bänkskåpen. Och så ger den det gamla huset något alldeles eget. I köket har golvet målats i ett diagonalt rutmönster i vitt och grått, i matrum och vardagsrum har golvet vaxats.
I hela huset syns numera de gamla brädgolven, som togs fram under lager av andra golvmaterial. Förutom i hallen, där det ligger linoleumplattor i ett rödvitt rutmönster.
– Det var det som fick mig att köpa huset, säger Minna nöjt.
Det, och ett gammalt skåp med hönsnät som stod i källaren, men som nu fått en hedersplats i köket, dekorerat med vaser, korgar och kannor fyllda med vintergrönt och ljusslingor.
Följ Himma på Instagram
Gå till toppen