Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Staden rustas för EM-festen

Helsingborg rustas för handbolls-EM. Och det är våra grannländer som kommer att sätta färg på staden.

Det är full fart i arenan inför handbolls-SM.
När det stod klart att Helsingborg skulle stå värd för EM i handboll 2016 fanns inte ens Helsingborg arena.
– Det är det här man väntat på så länge och när det nu börjar bli puls på riktigt känns det lite extra, säger Jeanette Håård som är projektledare för Helsingborgs del av handbolls-EM.
På dagen fyra år efter att arenan invigdes rullades ett ljusblått golv ut och överallt i huset förbereds det för måndagens premiär.
– Där byggs Norges studiotorn och där i det andra hörnet har vi Danmarks studio. Danskorna kommer inte förrän i mellanrundan, men de är ganska säkra på sin sak, fortsätter Jeanette Håård när hon sitter ner några minuter mellan allt som ska göras.
Det är absolut topphandboll som ska spelas i arenan. OS-guldmedaljörerna Ryssland och världsmästarna Norge gör upp i grupp D där även Rumänien och Kroatien deltar.
– Även om norrmännen är säkra på finalspel så kommer det en hel del fans hit redan från början. Ena långsidan är mer eller mindre deras och jag gissar på runt 1 000 åskådare därifrån. Framförallt under helgens matcher, säger Jeanette Håård.
Hela Helsingborg arena kommer att vara igång. A-hallen är matcharena, B-hallen träningsplan och C-hallen blir volontärcenter.
– Vi kommer att bygga upp en sportbar med storbildsskärm utanför restaurangen. Det blir också en fan-zone och en barnhörna i den långa foajén på plan två. Diverse olika aktiviteter och tävlingar blir det också.
"Vi vill att hela staden ska andas EM, inte bara här innanför arenans dörrar", säger projektledaren Jeanette Håård.Bild: Sven-Erik Svensson
13 december blir det självfallet Luciatåg med OV Helsingborgs ungdomar.
– Nuförtiden är det inte bara en match som ska spelas. Kringarrangemangen betyder mycket. Om man tittar på handbollen i Danmark och Tyskland så kommer folk flera timmar innan matchen och träffas. Det är väl det man strävar efter.
Det är inte bara arenan som färdigställs. Det ska märkas i Helsingborg att EM kommit till stan. Bollar och spelare har börjat smycka det offentliga rummet.
– Det ska bli en slingad väg från Knutpunkten och upp hit. Vi vill att hela staden ska andas EM, inte bara här innanför arenans dörrar. Målet är att alla ska veta att EM är här.
Sköter Danmark sina kort rätt så hamnar även vårt närmsta grannland i Helsingborg i mellanrundan.
Och många rödvita supportrar lär ta sig över sundet.
– Vi pyntar Scandlines lokaler och mer kommer ju närmare det kommer.
Damhandbollen är stor och ett EM är stadens största arrangemang i år.
– Det betyder mycket. Stora mästerskap ger en boost för föreningslivet. Man lyfter idrotten, framförallt damidrotten. Vi ska veta att det är den absoluta eliten som kommer hit. Gör vi dessutom ett bra arrangemang är det en grund för att få andra arrangemang framöver. Det blir ringar på vattnet, säger Jeanette Håård.
Det är framförallt Norge som varit aktiva biljettköpare, men Jeanette Håård tror att helsingborgarna också ska hitta till arenan. I synnerhet när inga matcher krockar med Sverige på tv.
– Stämningen i arenan kommer bli svårslaget och det går inte att se bättre handboll någonstans i världen än det som kommer bjudas här. Tar man sig inte hit så missar man verkligen något, säger Jeanette Håård.
Biljettläget
5–7/12. 6-700 per dag.
9/12. 1 500
11/12. 8-900 mellanrundans första dag.
En stor apparat
70–80 volontärer kommer att vara igång på gruppspelets matchdagar och något fler under mellanrundan.
Ett tiotal volontärer håller igång arenan mellan matchdagarna då presscentrat är öppet och lagen tränar.
– Mellan 1-15 december är det full fart på volontärerna och vi hade aldrig klarat oss utan dem. Det är många dagar och timmar som ska täckas, säger Jeanette Håård.
Gå till toppen