Chefredaktör Jonas Kanje

Jonas Kanje: ”Det finns, kort sagt, väldigt många som har makt över ditt liv på olika sätt.”

Jonas Kanje.
Vem är mäktigast i vår del av världen? Och vem bestämmer över ditt liv?
Förhoppningsvis så sitter du själv i förarsätet – det är en rätt skön känsla. Men riktigt så enkelt är det ju inte. Hur mycket du än skulle vilja något annat så finns det människor, myndigheter och institutioner som fattar beslut som får större eller mindre inverkan på ditt liv.
Så om du funderar lite på den saken: vem skulle du säga har ett verkligt inflytande över ditt liv, de beslut du fattar och de aktiviteter du ägnar dig åt?
För min del har mina barn och min fru en stor makt över min vardag. Men också banken som har hand om våra lån, Skånetrafiken som jag oftast är beroende av för att kunna ta mig till jobbet, mina kollegor i tidningens ledningsgrupp och företagets ägare familjen Bonnier. Om man fortsätter i min privata sfär så har de beslut som Rya Golfklubbs styrelse och ledning fattar stor betydelse för mig eftersom jag ägnar mycket tid där. Tänker jag lite större så hamnar jag hos barnens lärare i skolan och stadens skolpolitiker. Vilka förutsättningar skapar de för mina barns framtid? Och vad händer om vi blir sjuka? Vilka är människorna som jag lägger mitt förtroende hos då?
Det går att fortsätta tankebanan till allt från jeansförsäljare och restaurangägare till förebilder inom kultur och sport, företagsledare, svenska opinionsmätningar och USA:s presidentval.
Det finns kort sagt väldigt många som har makt över ditt liv på olika sätt. Och jag tror att det är viktigt att fundera i de här banorna då och då. På tidningen gör vi det ofta.
Mycket av det vi skriver grundar sig i makt. Ju mer makt någon har desto större anledning för oss att bevaka och granska. Politiker och myndigheter är uppenbara makthavare, men det finns många andra också, som man kanske inte tänker på.
Du kanske går till kyrkan eller moskén? Eller du kanske följer en mode- eller inredningsbloggare som inspirerar dig? Eller så läser du Helsingborgs Dagblad eller något annat nyhetsmedium. Agendasättning – alltså att bestämma vad vi ska veta och prata om är ju ett klassiskt maktmedel.
För att hjälpa dig att sortera i detta och för att skapa debatt kring makt på lokal och regional nivå kommer vi att sätta ihop en maktlista även i år. I mellandagarna kan du för andra året i rad läsa vilka vi tycker är Nordvästskånes 100 mäktigaste personer. Vi vill gärna veta vad du tycker också. Så passa på att nominera dina kandidater på hd.se eller på mejl till mig. Vi tar emot förslag fram till och med 8 december.
Här kan du läsa förra årets lista.
Gå till toppen