Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är stigen för barn och deras vuxna i Helsingborg

Lördagen den 3 december invigs Mullestigen invid Drömskogen i Pålsjö skog. Det är Friluftsfrämjandet som i samarbete med Stadsbyggnadsförvaltningen planerat och anlagt barnaktivitetsrundan.

Pålsjöskog får en Mullestig efter unikt samarbete mellan Helsingbogs stad och Friluftsfrämjandet. Jack Cederström testar banan dagen innan invigningen.Bild: Tom Wall
Enligt sagan föddes Mulle en stormig dag och fick sina kläder av djuren i skogen. Av björken fick Mulle en bit näver till en hatt och av tjädern en fjäder att pryda hatten med.
Nu har Mulle också fått en egen stig i Pålsjö skog av Helsingborgs kommun. Dit är barn och föräldrar välkomna för att på ett lekfullt sätt komma närmare naturen.
Stigen ligger i anslutning till Drömskogen, ett stenkast norr om villa Thalassa, med en fantastisk utsikt över Öresund.
Linda Hellberg nappade på Friluftsfrämjandets förfrågan.Bild: Tom Wall
- Syftet med Drömskogen är att få ut folk, särskilt barn, i naturen så att man får en känsla för att vistas utomhus, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen.
- Och det är ju också vårt mål, tanken är att den här stigen ska vara öppen för alla under alla tider i veckan, inflikar Lovisa Cederström, vice ordförande i Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden.
Det var i somras som Friluftsfrämjandet kontaktade kommunen för att höra sig för om möjligheterna att anlägga en mullestig.
- Vi har mullestigar på ett par platser i landet, men att Helsingborgs stad har ställt upp som de gjort är ganska unikt, säger Elisabeth West, ordförande Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden.
Elisabeth West är väldigt nöjd med hur Helsingborgs stad ställt upp för Mullestigen.Bild: Tom Wall
Efter den inledande kontakten har allt gått väldigt fort.
- Vi har gjort detta med väldigt små medel, cirka 50 000 kronor. Lite maskiner och gubbatimmar för att ställa i ordning, göra skylthållare och ta fram flis till en stig. Och flisen var ju gratis, den kommer härifrån skogen, säger Linda Hellberg.
Längs stigen får barn och deras vuxna lite olika uppdrag, som att balansera längs en stock eller att gå som en räv. Det kan också komma teoretiska frågor om till exempel allemansrätt, givetvis anpassat till en nivå som passar alla.
Framöver kommer uppgifterna att bytas ut av Friluftsfrämjandet med ett par veckors mellanrum.
Det är ingen lång runda, men en bra sittplats, grovt tillyxad ur en stubbe, finns ändå för den som likt Jack Cederström vill vila fötterna.Bild: Tom Wall
Det krävs ganska oömma kläder för den som vill utföra alla uppgifterna på rundan, det är skogsmiljö det är fråga om och ingen tilrättalagd lekpark. Men trots närheten till naturen ligger stigen inte avsides.
- Buss nummer åtta stannar precis här nedanför. Förhoppningen är att även förskolor ska se detta som ett bra utflyktsmål, säger Lovisa Cederström.
"Det är skönt att få en plats till barnen, så inte hela skogen blir bara för joggare och folk som är ute med hunden" säger Lovisa Cederström.Bild: Tom Wall
- Det börjar bli inne att vara ute. Och bara det att det finns ett namn på området tror jag gör att folk kommer att söka sig hit, säger Elisabeth West.
Invigningen av stigen sker lördagen den 3 december. Naturligvis är Skogsmulle själv på plats för att klippa bandet. Det kommer också att bjudas på pepparkakskrabbelurer tillagade på stormkök och varm äppelmust, värmd över öppen eld. Därefter leker Skogsmulle med barnen innan invigningen avslutas. Tiden är klockan 14.00
Träplattor skivade av en gammal stam är ett av inslagen på stigen. Vad som ska göras med dem är upp till var och en, tanken är att bara fantasin ska få sätta gränser.Bild: Tom Wall
Fakta: Skogsmulle
Figuren Skogsmulle togs fram 1957 av Friluftsfrämjandets Gösta Frohm.
Mulle är barnens vän som gärna vill leka och berätta om naturen och vad som finns där.
Mulle hälsar oftast med utropet "Hej Kollikokk!"
Skogsmulle är också namnet på Friluftsfrämjandets verksamhet för barn från sex år.
Gå till toppen